У динях на прилавках Сумщини нітрати вдвічі перевищують норму

29.07.2021

На шосткинських прилавках з’явилися херсонські баштанні. Цього року вони дорожчі, ніж минулого. Все через пізній врожай та несприятливі погодні умови, передає shostkanews.city.

У середньому за 1 кг кавуна треба буде віддати від 15 до 20 грн, за диню – від 13 до 20 грн. Що стосовно якості баштанних, то на шосткинському ринку її перевіряють фахівці лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Її завідувачка – Надія Гусляниця.

“З початку сезону баштанних було перевірено 19 проб. З них виявлено перевищення вмісту нітратів у двох. Про це було складено акт та заборона продажу такої продукції”, – розповідає вона.

Надія Гусляниця озвучила норми нітратів для баштанних. Для кавунів це – 60 мг/кг, для динь – 90 мг/кг. “Перші дині, які поступили в лабораторію для дослідження 14 липня в кількості 90 кг , показник склав – 159, 2 мг/кг. Це перевищення у два рази”, – говорить завідувачка лабораторії.

Аналіз динь провели й 28 липня. Він також показав перевищення нітратів у два рази. Щодо кавунів, то тут перевищень шкідливих речовин поки що не виявили.

Треба зазначити, що люди самостійно можуть принести до лабораторії куплені продукти на аналіз. Що правда це не безплатно. Баштанні до 100 кг – 8 грн 74 коп., від 100 до 500 кг – 15 грн.

Лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи перевіряє кавуни та дині лише на ринку. В інших місцях продажу, як власне і на самому ринку, перед покупкою необхідно просити продавців показувати лабораторні висновки щодо їх товару.

“Звертайте увагу чи має продавець експертний висновок з лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де вказана кількість нітратів. Не всі продавці добросовісні. Деякі минають лабораторні дослідження, бажаючи якнайскоріше продати свою продукцію. Вони не розуміють, що перші баштанні культури найчастіше покупають діткам. І якщо виявиться перевищення нітратів, то це може викликати серйозні отруєння”, – наголошує Надія Гусляниця.

Продавці на ринку вже активно допомагають покупцям обрати смачні плоди. Найсмачніші дині, за їх словами, сорту амал. Орієнтуватись при покупці потрібно на їх аромат.

А ось щодо кавунів – найкраще вибирати не найбільший, але і не маленький. Оптимальний — середній. І слід пам’ятати, що хороший кавун завжди досить важкий для свого розміру. Засохлий хвостик завжди вказує на те, що він досяг потрібного ступеня зрілості.

В одній із торгових точок у невстановленому для продажу місці вигадали креативний заманливий заклик «Арбузы слаще, чем любовь». Що правда лабораторного висновку щодо якості продуктів нашим журналістам тут так і не показали. “Я працюю тут недавно. Треба у господаря питати”, – відповіла продавчиня.

Треба зазначити, що як правило, пік сезону ґрунтового кавуна в Україні припадає на середину серпня. Це і є найбезпечніший час для купівлі кавунів та динь. Тоді ж і ціни в даному сегменті починають різко знижуватися.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: