“Популяція відновлюється”: На Сумщині люди наглядають за парою лебедів та їх пташенятами

06.08.2021

У селі Вакалівщина, за 20 кілометрів від Сум, оселились білі лебеді та вивели пташенят. Прилітає сюди, говорять люди, одна й та сама лебедина пара другий рік поспіль. На думку орнітолога, популяція білих лебедів у регіоні відновлюється, передає suspilne.media.

Звели гніздо та оселились лебеді на місцевих озерах біля людських хат. Ольга Назаренко разом із чоловіком вперше побачили їх 2020 року. Тоді птахи вивели трьох пташенят. Цієї весни, коли лебеді знову прилетіли, родина стала приїздити сюди щотижня.

“Ми все літечко до них їздили, спостерігали за ними, раділи їм. А в цьому році, коли приїхали навесні і побачили, що їх восьмеро, ми так зраділи, я вам не можу передати”, – каже жінка.

Ольга з Юрієм мешкають у сусідній Битиці. Жінка говорить, що спостерігають за всіма птахами, які тут є.

“На цьому озері живе і сіра чапля, і дикі качки. А коли з’являється лебідь-батечко, коли він розпускає свої крила, вигинає свою шийку, в нього такий грізний вигляд, що навіть страшно підходить. Він інколи мене не пускає, коли його сімейство переходить з меншого озера. Він чатує, щоб я стояла на місці, поки його сімейка перейде в більшеньке озеро”, – розповідає жінка.

Лебеді мігрують з однієї водойми на іншу. Місцевий житель Олександр Марченко розповідає, що іноді птахи підпливають до його городу.

“Вони звідти по канаві пливуть сюди до нас, тут побовтались – попливли туди, там побули – туди. І підгодовуємо там, годівничку їм зробили”, – розповідає Олександр.

Хата Миколи Книша стоїть навпроти озера. За професією чоловік орнітолог.

“Я пригадую свою юність, побачити лебедя можна було дуже рідко, це така сенсація була. А пов’язано це з тим, що в Європі, і у тому числі у нашій частині, популяція лебедів відновлюється в останні десятиріччя, чисельність зростає, і зараз їх можна побачити буквально на кожному ставку більш-менш такому придатному, щоб були зарості болотяної рослинності – там вони гнізда свої будують. Я колись вилазив на покинуте гніздо лебедя. Ну діаметрів, мабуть, метрів два, як на дивані”, – розповідає Микола.

За словами Миколи Книша, це лебеді – шипуни. Птах не занесений до Червоної книги України.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: