Мешканці будинку в Сумах 13 років живуть під дахом, який розсипається

12.08.2021

Мешканці будинку №50 на вулиці Ярослава Мудрого у Сумах з 2008 року намагаються привернути увагу до покрівлі, яка розсипається. Кажуть, що всі ці роки їм обіцяють ремонт, але нічого не відбувається, передає suspilne.media.

До них щороку приходять комісії і досліджують стан покрівлі, розповідає мешканець будинку Микола Охоненко. “Прийшли, дослідили – “хорошо, через місць зробим, зараз черга”. І так щороку. Воно тече,а вони все роблять.По хаті тече, як дощі. Три роки чекав – нічого, все купив, наняв людей – прийшли, мені зробили і все”, – розповідає чоловік.

Ярослава Мудрого, 50 – це у середмісті Сум, частково вікна будинку виходять на Іллінську. Будівлі понад 60 років. Мешканці розповідають, що зі скаргами на руйнування покрівлі почали звертатися чи не до всіх, хто при владі, з 2008-го.

“І до місцевих депутатів, і на особистих прийомах міського голови, і до народного депутата, і до всіх структурних підрозділів, які відповідають за житлово-комунальне господарство, але ж ніхто нічого на даний час не зробив. Ми своїми силами не в змозі цього зробити, бо це дуже коштовний ремонт, у нас майже всі пенсіонери”, – каже мешканка будинку Наталія Вініченко.

Антоніна Кужель живе на четвертому поверсі, її квартира якраз під дахом.” На початку лютого 2019 року дуже потік дах, не тільки в мій під’їзд, а й в інші теж. І почала сипатися цегла, стала падати прям на голову, бо немає козирка. Місяць новий він постояв, заїхала велика машина, газель, зачепила, поїхала – все. І в п’ятому під’їзді те ж саме. На одному тижні це сталося”, – розповіла жінка.

“Крім того, що вона протікає, ця покрівля, там ще у нас є димовентканали: у кожного стоїть або газова колонка, або котел. Все, що туди падає вниз – все не дає нормально системі працювати, тобто може бути все, що завгодно, і вибухи навіть можуть бути”, – вважає ще один мешканець будинку, Дмитро.

Щодо зруйнованого навісу мешканці подавали заяву до поліції. Як повідомив Суспільному речник Нацполіції в Сумській області Володимир Крупецьких, ознак кримінального правопорушення за цією заявою не встановили, кримінальну справу не відкривали.

Щодо ремонту даху мешканці будинку звертаються в обслуговуючу організацію постійно, розповіла начальниця виробничо-технічного відділу “Коменерго-Суми” Тетяна Антоненко. Будинок щороку обстежують і дійшли висновку, що покрівля в незадовільному стані і потребує капітального ремонту. Також потрібно замінити мережу водовідведення опадових вод.

“Ця покрівля дуже особлива, там облаштоване водовідведення опадових вод під покриття покрівлі. Тобто це треба знімати верхній шар рубероїду, там влаштована металева система, яка вже зруйнована корозією, її також треба всю демонтувати, влаштовувати нову, а потім тільки робити покриття покрівлі. Відбувається затікання подових вод на стіни, і ми вже демонтували частину цеглин, які падали, але це капітально треба робити”, – розповіла вона.

Є два шляхи вирішення проблеми, кажуть комунальники. Перший – включити роботи з ремонту покрівлі до витрат управителя, для цього потрібно буде підвищити плату за обслуговування і зібрані кошти пустити на капремонт стелі. Другий спосіб – взяти участь у програмі співфінансування від міської ради.

“Це або підняття тарифу, що не задовольняє мешканців, їм було пропоновано такий шлях, і другий варіант – це співфінансування. Будівля була здана в експлуатацію в 1960 році, тому якщо по процентовці – співфінансування становить 70 на 30, тобто 70 %– це з міського бюджету, і 30 – це власні кошти мешканців “, – розповів начальник управління ЖКГ Сумської міськради Олександр Кисіль.

Який шлях обрати, мають вирішити самі власники на загальних зборах. За інформацією міського управління ЖКГ, площа покрівлі на Ярослава Мудрого, 50 – більше 1100 м². На покрівлю, орієнтовно, потрібно 400 тисяч гривень. Мешканці будинку кажуть, що не мають коштів на участь у ремонті покрівлі, комунальники – що в місті немає програми, яка б стовідсотково відшкодовувала ремонт покрівлі й пропонують людям звернутися до якого-небудь депутата.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: