«Без людей»: Автор проекту продовжує знайомити з покинутими селами Сумщини

20.08.2021

Автор проекту «Без людей» Едуард Баранов продовжує знайомити жителів Сумщини із сьогоденням покинутих та вимираючих сіл колишнього Ямпільського району, пише Ямпіль.INFO.

«До уваги суспільства пропоную фоторепортаж та особистісні враження від подорожі до Льомленки – невеликого, але затишного та мальовничого села Сіверської Сумщини, на самому державному кордоні України.

Зручного та асфальтованого шляху сюди немає – тому мені довелось вкотре їхати велосипедом піщаною дорогою, крізь поля соняшника та кукурудзи. Наразі все це є володіннями сучасних латифундистів…

За час роботи над проектом помітив цікаву закономірність – за часи «великого та могутнього» СРСР, що виборював «мир во всём мире» та витрачав величезні кошти на танки та ракети, звичайні невеликі села залишились без елементарної інфраструктури та швидко зникали. Прикладом є Олександрівське та Базилевщина, які ще до того потрапили до зони забруднення чорнобильським «мирним» атомом.

Хоча ніде правди діти – сучасній феодально-олігархічній владі проблеми малих сіл також не цікаві.

В цьому селі насправді є ознаки життя – в приміщенні покинутого клубу я помітив напис фарбою зі смайликом поряд зі схожим, датованим 1993 роком. Мабуть, сучасне покоління «зумерів» так розважається, або бажає залишити власний слід в історії…

Ще мене вразила стара криниця за двома покинутими хатами, біля якої розташовано прикордонний попереджуючий знак. Навіть в жилих селах відра часто відсутні, або приковані до ланцюга, а тут воно просто стоїть і його ніхто не забирає», – пише автор.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: