У Сумах власники ретроавтівок зібралися на фестиваль

23.08.2021

Біля стадіону “Ювілейний” у Сумах стартував дводенний фестиваль ретроавтомобілів. Приурочили його до державних свят: Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності, передає suspilne.media.

Пан Іван реставрацією ретроавтівок займається майже 30 років. Приїхав на фестиваль на Крайслері 1938-го року випуску. Каже: на відновлення автівки пішло 14 місяців щоденної праці. Чоловік згадує: коли викупив машину у знайомого, вона майже повністю проржавіла.

“Він приїхав на ній, на облік ДАІ не поставив, поставив перед двором, вона за 30 років вросла в землю, на пороги упала. Оскільки там були залишки кузова, довелось купити Додж. Цей автомобіль був розрізаний на 5 частин. А після все це піскоструїлося, корозія прибиралася. Потім, як з’явилася ця платформа з Доджа, який вже їздив, почав зі шматочків зварювати”, – розповідає власник ретроавтівка Іван Ярошенко.

Юрій Лозін привіз своє авто Донецька, коли там почалась війна.

“Не конфлікт, але був момент: її хотіли відкупити самі сепаратисти. Але батько сказав – вона не в оригіналі. “Це «Opel Kadett” 38-го року. Все від Опеля підходило – сидіння від Опеля, колеса – від Опеля і більшість запчастин – теж від Опеля. Вона 150 км по трасі йде. Але коротка база, та й дороги не ідеальні. Як для неї – швидкість гарна. Паливні витрати – не більше 6 літрів на 100 кілометрів. Батько вже похилого віку. Приніс ключі, документи й подарував онуку, моєму синові”, – розповідає Юрій.

Додає – окрім зовнішньої реставрації замінили двигун, а також коробку передач, інжектор, рейку. На повне відновлення пішло майже три роки.

“Ми зняли всю фарбу і зробили її жовтою, а крила – шоколадними. Щоб було гарно. Я дуже мрію про те, щоб сісти за кермо цієї машини, але скажу правду: я вже вмію машину водити, бо мій тато мене навчив водити”, – каже Юрій Лозін.

Павло Куліш має кілька автівок – всі у стилі ретро. На фестивалі сьогодні представив Волгу та Запорожці. Розповідає – останні їздять майже на однакових номерах.

“Номери ці в нас з’явились не випадково. Тому що це моделька ЗАЗ 965. Ну й номери відповідні. Мало хто звертає увагу – ЗАЗ 965 на номерах 9-6-5. Цей Запорожець також має ті ж самі номера – 965”, – говорить власник автівки.

На фестивалі окрім автівок вперше представили ретро мотоцикли, каже його організатор Олексій Сахно. За словами Олексія, останні 30 років мотоцикл “Ява” 057RJ00 з пробігом у 14 тис. км провів у гаражі.

“Це раніше дуже популярна була в Союзі Ява, в народі – “старушка”. Це чехословацька модель, поставлялася у всі країни союзу, вона скрізь була. Зараз їх залишилось дуже мало, вони стоять десь по гаражах. Коли власник помер, залишилась його дружина. Нікому цей мотоцикл не потрібен. Основна їхня доля – вони всі йдуть в металолом. Наша задача – знайти їх, забрати і відреставрувати”, – говорить організатор фестивалю Олексій Сахно.

За словами Олексія, ретро-рухом в Сумах він займається з 2017-го. Нині в місті нараховує понад два десятки таких машин і близько десяти мотоциклів. Наступного разу ретро-спільнота планує зібратися на день міста.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: