Сумський викладач співпрацює з Москвою

30.08.2021

Що важливіше – імідж закладу вищої освіти, викладачі якого відповідно до законодавства про освіту мають володіти високими моральними якостями, чи безпринципність окремих викладачів, які у прагненні до заробітків здатні відкрито співпрацювати з представниками країни-агресора?

Сумський державний університет посідає рейтингові позиції за різними напрямами та має ключові цінності, серед яких, зокрема, патріотизм, національна свідомість, політична культура. Базовими постулатами візії та місії СумДУ є служіння суспільству, водночас колективні цінності визначають основні орієнтири поведінки членів університетської спільноти, розвиваючи в них почуття ціннісно-орієнтаційної єдності та корпоративної соціальної відповідальності, що є необхідною умовою реалізації університетом його статутних завдань і стратегії розвитку. Також підкреслимо, що першою із загроз, визначеною SWOT-аналізом поточного етапу розвитку університету, є військово-політична ситуація на Сході України.

Однак серед науково-педагогічних працівників є представники колективу, які не поділяють або не вважають за необхідне підтримувати загальноуніверситетський стратегічний план Сумського державного університету на 2020-2026 роки. Зокрема, виявлено факт співробітництва доцента кафедри комп’ютерних наук з ТОВ «Юнайтед Іншуренс Компані» (ТОВ «ЮІК»), юридична адреса якого знаходиться у м. Москва. Поряд із тим посадові обов’язки доцента кафедри комп’ютерних наук за основним місцем роботи у СумДУ передбачають викладання дисциплін за освітніми програмами для студентів за різними формами навчання, у тому числі за кошти платників податків держави України.

Подібне поєднання двох видів діяльності: викладацької у стінах державного ЗВО та комерційної на умовах співпраці з юридичною особою з країни-агресора є неприпустимим та завдає шкоду іміджу Сумського державного університету.

В умовах, коли через військово-політичну ситуацію на Сході України вітчизняна наукова спільнота обмежує себе у налагодженні співпраці при проведенні конференцій, спільних наукових проєктів з установами Російської Федерації (Доручення Кабінету Міністрів України від 27.02.2015 № 275/1/1-15-ДСК), наявність фінансових угод по виконанню замовлень з країною-агресором паплюжить честь та гідність науково-педагогічного працівника ЗВО України, пише sumy.today.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: