У мерії Сум повідомили подробиці святкування Дня міста

31.08.2021

У Сумах з нагоди відзначення 78-ї річниці визволення Сум від нацистських загарбників і 366-ї річниці заснування міста відбудеться понад 30 заходів, які проходитимуть упродовж чотирьох днів.

Що увійшло до традиційної програми святкування та що гості міста й власне сумчани побачать – розповіли під час брифінгу заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ, начальник відділу культури Наталія ЦИБУЛЬСЬКА та начальник управління стратегічного розвитку міста Оксана КУБРАК.

Першим, за інформацією Станіслава Полякова, 2 вересня, о 10:00 відбудеться урочистий мітинг «Війна відгриміла та пам’ять жива» біля Меморіального комплексу «Вічна Слава» до Дня визволення Сум від нацистських загарбників. Тоді ж, у четвер, о 10:00 у дитячому парку «Казка» розпочнеться Кубок міста з хокею на траві, а о 18:00 біля Альтанки пройде концерт духової музики. Наступного дня, 3 вересня, з 9:30 сумчани вшановуватимуть пам’ять загиблих бійців-артилеристів біля пам’ятного знаку на вул. Г. Кондратьєва, 165, а о 10:00 – учасників АТО/ООС на Алеї Героїв на Центральному кладовищі.

«Заходи з нагоди Дня міста розпочнуться в суботу, 4 вересня, – сказав заступник міського голови. – Мова про найбільший студентський фестиваль за участі СумДУ, СНАУ, СумДПУ ім. А. С. Макаренка та Сумської філії ХНУВС: молодь пройде урочистою ходою від пам’ятника І. Г. Харитоненку, по вул. Героїв Сумщини і до МЦ «Романтика», де кожен виш презентує себе. Також надзвичайно цікавим як для малих, так і для дорослих містян буде парад ретро-автомобілів, комунальної та військової техніки, яка проїде по вул. Петропавлівська, вул. Героїв Сумщини і до майдану Незалежності – це кінцева точка, де вона вишукується, – оригінальне фото гарантоване! Молодіжний центр «Романтика» ввечері, з 19:00, теж вражатиме атмосферністю, – там пройде квартирник під відкритим небом «MUZ Сходинки».

Максимально задіяним буде не тільки центр, а й кожен куточок міста, запевнила начальник відділу культури Наталія Цибульська, – розваги, що очікують, прийдуться до смаку навіть найвибагливішим та різного віку. Серед таких: Арт-проєкт «Казкова країна» (сквер ім. І. Г. Харитоненка, 11:30), фестиваль вуличної їжі (Театральна площа, 13:00), показ колекцій одягу: «Folk drive» та «Opinio» (сквер ім. Т. Г. Шевченка, 14:00), фестиваль фарб (дитячий парк «Казка», 14:00), концерт інструментальної музики (Альтанка, 18:00), варіативні флешмоби, виставки, атракціони та торговельні майданчики в мікрорайонах.

Втім, на цьому насичена святкова програма не завершиться – з 17:00 і до 23:00, 4 вересня, проходитиме V, ювілейний культурно-мистецький фестиваль «Ніч міста», розповіла начальник управління стратегічного розвитку міста Оксана Кубрак.

Темою фестивалю у 2021 році обрали «МістоМоменТи», мовляв, життя складається з радісних, сумних, щасливих та яскравих моментів, доля яких підвладна лише кожному з нас.

Загалом в рамках «Ночі міста» представлять 30 заходів на різних локаціях – фотозони, виступи сумських музикантів, театралізовані дійства, вистави та виставки, що розмістять від Театральної і до Покровської площі, на вул. Псільська, в пров. 9 Травня. На вул. Воскресеньська також оживуть «старі фотографії»: сумчани, одягнуті в ретро-костюми перенесуть в історичне минуле міста над Пслом.

У рамках перформансу сумчан очікує створення дерев’яної скульптури в реальному часі скульптуром Андрієм НІКІФОРОВИМ у квітковому сквері Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Завершальним етапом фестивалю стане вистава «Оце війнуло» від родинного театру Нянькіни.

Разом із тим, Станіслав Поляков порадив сумчанам залишатись в рідному місті й у неділю, 5 вересня, – о 20:00, на майдані Незалежності лунатимуть хіти зірок естради – панк-рок-гурту «Ляпис 98» та кавер-групи «Dance band».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: