На Сумщині зберегли малокомплектну школу – перевезли до села шість багатодітних родин

01.09.2021

Перший дзвоник у селі Капустинці в Роменському районі на Сумщині пролунав завдяки ініціативі, започаткованій кілька місяців тому. Для того, щоб зберегти малокомплектну школу, староста села спільно з місцевою фермеркою запросили багатодітні родини переїхати в Капустинці. За це пообіцяли їм придбати житло і допомогти з роботою, пише suspilne.media.

На свято першого дзвоника до Капустинської школи 1 вересняі прийшли чотири першокласники. Двоє приїдуть найближчим часом і доєднаються до свого класу. Навчатиме дітей Лідія Степаненко. Жінка працює з початківцями 29 років. Раніше, говорить, у класах навчались 15-18 дітей.

“Велика чи мала кількість дітей – різниці великої немає. Різниця цього року в тому буде, що клас – комплект. Це зведені 1 і 3 клас. Так зараз рекомендують в МОН, є такий наказ, якщо наповнюваність двох класів не перевищує 12 учнів, рекомендують класи-комплекти”, – розповіла вчителька.

У випускному ж класі Капустинської школи – п’ять учнів: чотири дівчини і один юнак. Одинадцятикласник Олександр Чорний ввчажає, що так краще.

Коли наприкінці весни в селі постало питання можливого закриття школи, тут навчалося 22 дітей. Умовою для збереження закладу була наявність 30-ти. Сьогодні ж їх – 43.

“Що на нас чекає в цьому році, так це якась стривоженість, тому що діток багато нових, для них буде новий колектив, тому нам треба буде докладати максимум зусиль, щоб згуртувати всіх”, – говорить директорка Капустинської школи Оксана Сірик.

Вона також розповіла, що цього року в школі відремонтували харчоблок, за спонсорські кошти провели косметичні ремонти, а також зробили клас для першокласників.

Серед тих, хто цього року вперше йде до Капустинської школи – дев’ятикласниця Дар’я Стукачова. Вона – з родини, що переїхала в село на запрошення старости. Дівчина розповідає, що школа їй подобається, і село – теж.

Даша і її семеро братів і сестер з батьками три дні тому заселилися в будинок на вулиці Василівській. Почали облаштовуватися, встигли зібрати меблі. Тут є три кімнати, кухня та підсобка. Поряд із будинком – господарські будівлі та 20 соток землі. Родина переїхала з села Ключинівка, що на Лебединщині. Про таку можливість дізналися через інтернет.

“Там теж було не наше житло, там далі школа, і школа дорожче обходиться. Тут є ванна, туалет, нас це дуже влаштовує, з такими умовами ніде не знайдеш”, – говорить мама Даші, Світлана Стукачова.

У селі Капустинці Синівської громади нині проживають близько 600 мешканців. За літо сюди переїхали чотири багатодітні сім’ї. Загалом зголосилися на переїзд шість сімей. “6 будинків ми придбали, прибирали, облаштовували їх, робили косметичні ремонти”, – розповіла староста села Світлана Кулинич.

Староста села говорить: започаткований проєкт не зупиняють. Поки роблять перерву, а потім планують продовжити купувати будинки і запрошувати родини.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: