Мер Лебедина наклав вето на рішення про присвоєння відомій доярці звання “Почесний громадянин м. Лебедин”

08.09.2021

Міський голова Лебедина Олександр Бакликов наклав вето на рішення дев’ятнадцятої сесії міськради восьмого скликання від 27 серпня 2021 року «Про присвоєння звання «Почесний громадянин м. Лебедин» Савченко Марії Харитонівні», пише everyday.sumy.ua.

Депутати рішення про присвоєння почесного звання підтримали більшістю голосів, мотивуючи це, що жителі громади знають про заслуги цієї шанованої доярки-колгоспниці, двічі Героя Соціалістичної Праці, тож присвоєння їй цього почесного звання є логічним.

Під час Другої світової війни Марія Харитонівна брала участь в евакуації великого стада корів племінної Лебединської породи до Вольського району Саратовської області і таким чином врятувала і поголів’я, і породу.

1947 року Марія Савченко отримала від кожної з 8 закріплених за нею корів по 5810 кг молока, і їй було присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці. Наприкінці 50-х років вона довела надої молока до 8905 кг від однієї корови і була вдруге удостоєна звання Героя Соціалістичної Праці (26.02.1958).

Але ці заслуги однієї з найвідоміших землячок Олександр Бакликов вирішив не враховувати. Він закидає трудівниці її членство у КПРС, тому закликав депутатів добре подумати, приймаючи “такі важливі рішення” і наклав вето.

До речі, на батьківщині М. Х. Савченко, біля санаторію «Токарі», встановлено бронзове погруддя. Поряд з фермою, де вона працювала, було відкрито музей Савченко. 27 квітня 2013 р. згідно з Постановою Верховної Ради України на державному рівні відзначено 100-річчя від дня народження Марії Харитонівни Савченко.

Жінка є Двічі Героєм Соціалістичної праці, нагороджена трьома Орденами Леніна, орденом Жовтневої Революції, орденом Трудового Червоного Прапора, орденом Дружби народів, медаллю “За трудову доблесть”, трьома золотими медалями Виставки досягнень народного господарства СРСР, має звання Заслужений працівник сільського господарства Української РСР.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: