Що відомо про лісовий масив на околиці Ямполя, де триває масштабна вирубка лісу

10.09.2021

Сьогодні на північній околиці Ямполя відбулись обласні змагання вальників лісу. Захід пройшов в урочищі, яке має назву «Зарущина» (розташоване по ліву сторону від «ряднянського» моста)

Про це урочище свого часу писав місцевий краєзнавець Віктор Володимирович Цвілодуб у своїй статті «Відгомін старовини»:

«Територію селища приблизно від руднянського мосту і до місця де, де річка Студенок впадала в річку Івот, старі люди і тепер називають «Зарущина». Назва Зарущина винила від того, що після знищення «за легендою» татаро – монголами поселення християн, у цьому місці утворилась порожнеча, яка поступово заросла самородним чагарником. Ці зарослі і стали зватися «заросчиною», а потім з «заросчини» стала «Зарущина».

Колись нащадки Неплюєвих засіяли тут близько 30 десятин сосною, внаслідок чого утворився чудовий масив соснового лісу.

Добре обізнані у місцевій старовині люди стверджують, що в Зарущині була гута (невеликий заводик). Користуючись місцевим піском і дешевою енергією Студенка, яка рушила всі заводські механізми, виробляли тут віконне скло, пляшки, буси і інші скляні вироби. Старожили кажуть, що володів цією гутою Мазепа. Розвито гутництва свідчить про високий економічний та культурний розвиток Ямпільщини тих часів. Як свідчили наші земляки-старожили Ф.Г. Ключко і В.П. Вовк, а також З.Д. Марченко у північній частині Ямполя у Зарущині гетьманом Іваном Мазепою була збудована церква св. Петра і Павла. Через деякий час Мазепа переніс її з «Зарущини» в Білицю. У білицькій церкві були вклади Мазепи – Євангеліє, чаша і риза», – зазначав краєзнавець.

Зараз в цьому урочищі, яке знаходиться в смузі Ямполя, триває масштабна вирубка лісу.

Джерело: yampil.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: