Головна інфекціоністка Сумщини: “У стацiонарах частiше бачимо пацієнтів з важким перебігом”

13.09.2021

Про це зазначила головний інфекціоніст Сумської області Ірина ТРОЦЬКА на своїй сторінці у Facebook.

«Прикро, що i досі до стацiонару надходять невакцинованi з групи ризику, у т.ч. особи у поважному вiцi. Хоча саме вони повинні бути в пріоритеті щодо щеплення», – про це йдеться у дописі.

Спогади про майбутнє…

Мiй власний, аж нiяк не маленький, досвiд роботи у практичнiй iнфектологiї, в тому числi півтора роки у лiкарнi «першої хвилi», cвiдчить, що спрогнозовувати захворюванiсть переважної кiлькостi iнфекцiйних хвороб — справа невдячна. Проте, аби не наступити на ті ж самі граблі, спробую.

Отже, КОВIД дав нам перепочинок. Але чи надовго? Помилка багатьох з нас в тому, що ми вважаємо, нiби вiрус пiшов остаточно, що ось-ось все стане як раніше. Що завтра ми прокинемося, i старий, добрий (нехай і не дуже добрий, але все в порівнянні) свiт протягне нам свої руки. Проте, факти говорять зворотне…

Одним з найбільш об’єктивних показників епiдситуацiї з COVID-19 є iндикаторний показник щодо епiдемiчної небезпеки або захворюванiсть за останнi два тижнi в разрахунку на 100 тисяч населення. Цей показник 12 серпня 2021 року в нашому мiстi зрiвнявся з минулорiчним та склав 45,5. Далi пiшов зрiст. Безумовно, менш виражений, нiж рiк тому, але досить помiтний. Сьогоднi, через 4 тижнi, захворюванiсть в мiстi зросла у 2,5 рази (у 2020 це збiльшення склало майже 5 разiв). Збiльшення захворюваності можна вiдслiдити i в iнших регiонах областi, i в Українi загалом.

При цьому в стацiонарах наразi ми частiше бачимо пацієнтів з важким перебігом, що не дивно. Особливiстю Delta є виражений з самого початку інтоксикаційний синдром через високий рiвень вiрусемiї, значне пiдвищення температури, швидке, iнодi навiть раптове, і раннє зниження сатурацiї. Збільшилася кількість хворих, які потребують кисневої підтримки. Більше виражені біль у горлі, нежить, виснажливий кашель, кишковi розлади, ураження нервової системи. Хвороба дещо помолодшала. Хоча, як і раніше, більша тяжкість перебігу спостерігається у віці 60+.

Прикро, що i досі до стацiонару надходять невакцинованi з групи ризику, у т.ч. особи у поважному вiцi. Хоча саме вони повинні бути в пріоритеті щодо щеплення.

Ви знаєте, вже в березні-квітні ми з колегами відзначали, що COVID пiд час весняної хвилi відрізнявся від свого осіннього варіанту, тобто пiдступна Delta,

не проти ночі згадана, вже не перший мiсяць гуляє на просторах України.

Висновок один — чергова, третя хвиля, вже почалася та швидко набирає обертiв…

А що буде далi? А далi можливi два сценарії розвитку подій. Перший — сприятливий. Населення дотримується всiх необхiдних профiлактичних заходiв i процес стабiлiзується. Другий — негативний. Якщо ми будемо iгнорувати засоби гiгiєни, не дотримуватися соціальної дистанції, нехтувати захисними масками, то цілком можливий значний прирiст захворюваності з подальшим введенням «жорсткого» карантину i запровадженням локдауна. При чому в обох варiантах головним режисером майбутнiх подiй виступає населення, тобто кожний з нас.

Тому поки треба йти далi у всьому цьому — з масками, антисептиками і дистанціями, але без істерик. I бажано з антитiлами. Пам‘ятайте: вашi шанси захворіти на COVID-19 вдруге незначнi. Ну, а якщо ви щепленi, то, навiть захворiвши, звільнитеся легким переляком. Вакцинація є способом захистити себе і близьких від важкого перебігу, госпіталізації та навiть смерті. У Великобританії, наприклад, де охоплення щепленнями груп ризику вище 90 %, сьогоднi рівень смертностi у

17 разів нижчий. Так, хворіють, але це переважно люди молодого віку й діти, а вони часто переносять хворобу в легкій та безсимптомній формі.

Ми живемо у свiтi мiкроорганiзмiв, а не вони в нашому. Втiм ми потрібні їм живими, щоб було де розмножуватися, змiнюватися, продовжувати своє існування зрештою. Через те вiрусам не цiкаво знищувати нас. Тож вони пристосовуються. Та й ми не сидимо, склавши руки:

шукаємо i знаходимо новi, eфективнi лiкарськi засоби, розробляємо вакцини. До речi, за думкою ряду фахiвцiв, спалах COVID-19 в найближчi 10 рокiв перейде вiд пандемiї до ендемiчної форми i буде залишатися на постiйному базовому рiвнi. Тобто Sars-CoV-2 може стати звичайною «дитячою хворобою», коли перше iнфiкування вiдбувається у вiцi вiд 3 до 5 рокiв. А люди похилого вiку все ще можуть заражатися, але вони матимуть iмунний захист вiд важкого перебігу. Тому налаштовуйтесь на позитив — все буде добре. Бо iнакше i бути не може.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: