Суми на грані нової медичної реформи

16.09.2021

Принаймні така перспектива вимальовувалася після вчорашнього засідання постійної комісії Сумської міської ради з питань бюджету.

Під час бурхливої дискусії йшлося про те, що наразі не вистачає коштів на утримання лікарень Сум і в деяких з них медикам затримують зарплату. Водночас, за відсутності коштів у бюджеті міста на потреби медичної галузі, директори комунальних некомерційних підприємств отримують захмарні стотисячні зарплати. Тоді, як лікарі – 6 тисяч гривень. Медсестри та санітарки і того менше.

Під час засідання комісії неодноразово звучала думка, що варто об’єднати медичні заклади Сум, прибрати неефективний менеджмент аби зберегти фінансовий ресурс для підтримки лікарень. А ще, як варіант, змінювати неефективних керівників, які не в змозі сьогодні керувати по-новому. Особливо – головних лікарів-пенсіонерів, які погрузли в корупції.

На жаль, сумчани сьогодні на собі відчувають усі «прєлєсті» медичної реформи. Директори лікарень заробляють кошти, але практично не впливають позитивно на розвиток закладів. Вони облаштовують приватні кабінети, мають бізнес, «позаводили» на територію комунальних підприємств приватні структури, аптеки і окрім себе не бачать людей. Всі жаліються, що нині у лікарнях з людей витягують останні кошти: направляють на різноманітні аналізи, процедури, користуючись необізнаністю пацієнтів щодо безкоштовних пакетів НСЗУ. І все це за безпосередньої вказівки керівників медзакладів.

Виникає питання у сумчан – платників податків: Для чого виділяються кошти в бюджет? Аби утримувати головних лікарів, які створили для себе умови та стали справжніми комерційними структурами?

Коли в області розгулялася пандемія коронавірусу, то всі чиновники, депутати зі страху перед хворобою бігли до лікарів та медсестер, а не у шкіряні крісла головних лікарів. То чому тим, хто лікує платять копійки, а у тих, хто керує, при чому не завжди ефективно, зарплати захмарні?

Сьогодні на передовій у боротьбі з СОVID, цілодобово працює, ризикуючи власним здоров’ям, середній медичний персонал. А прямий обов’язок керівників медзакладів забезпечити колектив гідними умовами праці та зарплатою. Але вони про це сьогодні забувають. Тож настав час у Сумах справжньої реформи медицини з об’єднанням лікарень у медичні центри зі зміною адміністрування.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: