На Сумщині невідомі зрізали 6-метровий поклінний хрест

20.09.2021

Гості фестивалю «Родовід», який пройшов днями на Охтирщині, шукали очима хрест на Куземинській горі, а натомість знайшли його уламки та зріз.

Більше місяця пройшло з того моменту, як був зрізаний Хрест на Замковій горі в с. Куземин. 18 вересня саме поблизу цього місця проходило культурно-мистецьке свято «Родовід». Два роки поспіль гості заходу із великим задоволенням долали круті підйоми на вершину гори, аби помолитися біля хреста, помилуватися неймовірної краси краєвидами та сфотографуватися на згадку. Але в цьому році відпочивальники лише з острахом поглядали на схил гори, де лежать залишки хреста, пише okhtyrka.online.

Місцевий мешканець Федір Дмитрович Куцай, який два роки тому за власний рахунок встановив дерев’яний хрест на горі, розповів: “Ідею встановлення хреста я виношував довго, але з місцем визначився швидко, адже за легендами на горі колись був облаштований жіночий монастир, тож земля там намолена та із незвичайною енергетикою. Пригадую, як день встановлення хреста став справжнім святом для мешканців Куземина – понад 20 чоловік зібралися, аби допомогти мені. На освячення приїхав Архієписком Мефодій із Сум. І після нелегкої праці 6-метровий дубовий красень вже звеличувався над Куземином. Потім ми всі разом вечеряли в бесідці, яку також я облаштував власним коштом для туристів та місцевих. Тому не можна описати той біль, коли ти бачиш сплюндрований символ віри в траві, а на горі самотній зріз, який залишився після наруги над хрестом. Я одразу заявив до поліції, але справа не зрушила з місця й по сьогоднішній день».

На фото ви можете побачити залишки хреста, які лежать у бур’янах, немов німий докір людям, які це зробили…

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: