Проектування вентиляції приватного будинку: схеми та рекомендації фахівців

20.09.2021

Проектування вентиляції приватного будинку

Вентиляція – мало не найважливіша інженерна система при облаштуванні приміщення, особливо, житлового. Без правильно створеної системи вентиляції перебувати в приміщенні буде некомфортно, а жити в ньому постійно – навіть небезпечно!

Але якщо при будівництві багатоквартирних будинків про це зобов’язаний турбуватися забудовник, то проектування вентиляції приватного будинку (приклади якого можна переглянути за посиланням https://alterair.ua/ru/ventilyatsiya/doma/) буде проводитися його власником.

Ще до початку зведення фундаменту важливо розуміти, де і як розташовувати елементи системи. Це дозволить зробити все правильно і уникнути появи складнощів в майбутньому. Однак, навіть якщо помилка вже допущена, виправити її буде можна. Головне – розуміти, як організувати всю систему.

Для чого потрібна додаткова вентиляція в приватному будинку

Використання при зведенні приватного будинку сучасних матеріалів істотно ускладнює природний повітрообмін, часто і зовсім блокуючи його. Щоб виправити цю проблему, і необхідно організувати додаткову систему вентиляції житлового будинку.

Звичайно, вікна теж сприяють повітряному обміну будинки та вулиці, але цього явно недостатньо, особливо, якщо ми говоримо про холодний сезон – коли вони майже завжди закриті.

Проектування вентиляції котеджу передбачає обладнання не тільки житлових приміщень, але також кухонь, ванних кімнат і технічних приміщень. Правильно створена система вентиляції допоможе не тільки організувати повітрообмін, але також вивести вологу і тепло, що особливо актуально для санвузлів і кухонь.

Особливості проектування вентиляції для приватного будинку

Ще до початку будівництва будинку Вам належить створити проект приміщення, який буде включати, в тому числі, і проект вентиляції в будинку. У ньому важливо врахувати, в першу чергу, потужність системи. Для різних приміщень вона відрізняється і становить від 3 (для житлових приміщень) до 50 (для санвузлів) кубометрів на годину на м2.

Також ще задовго до будівництва будинку важливо визначитися не лише з потужністю всієї системи, але і з її типом.

Види вентиляції в котеджі

У кожного типу системи вентиляції є свої особливості, переваги і недоліки. Всього ж виділяють чотири основні типи вентиляції, придатних для організації в заміському будинку:

природна вентиляція;

примусова і витяжна вентиляція;

припливно-витяжна система;

система вентиляції з рекуперацією тепла.

Кожен вид вентиляції може бути з природною або штучною подачею повітря. У першому випадку свіже повітря утворюється за рахунок перепаду тиску або гравітації, що провокує переміщення повітря. При штучної подачі повітря повітряні потоки створюються за рахунок роботи всмоктуючого вентилятора.

Проектування вентиляції в будинку може також бути канальним або безканальним. До безканальних можна віднести зазори у вікнах, дверях і інших конструкціях. При канальній вентиляції повітря проходить по спеціально організованим каналах і воздуховодам.

Природна вентиляція

При організації природних вентиляційних потоків монтуються вертикальні вентканали. Один їх кінець розташовується в приміщенні, а інший виводиться вище даху будинку.

Такий проект вентиляції приватного будинку не вимагає великих фінансових витрат при організації, не залежить від електрики і добре насичує будинок свіжим повітрям.

Однак, система сильно залежить від температури – як тільки на вулиці похолоднішає до 12 градусів. Після цього вона не зможе нормально працювати, адже все тепло буде йти назовні. В результаті мешканці ризикують витратити занадто багато грошей на обігрів приміщення, а це не сподобається нікому.

Примусова припливна і витяжна вентиляція

Примусовий повітрообмін – набагато більш ефективна конструкція в порівнянні з природною. Виділяють два типи примусової вентиляції:

Припливна – за рахунок неї організовується примусовий приплив повітря в приміщення;

витяжна – вона забезпечує механічне виведення відпрацьованого повітря з приміщення.

Будь-яка примусова система вентиляції може бути місцевою або загальнообмінною. Перша розрахована на регуляцію клімату в певному приміщенні, а друга – у всьому будинку.

Також припливна вентиляція може бути канальною (повітрообмін відбувається через спеціально обладнані канали) або безканальною (обмін повітря відбувається через вікна і двері).

Припливно-витяжна система

Припливно-витяжна система поєднує в собі і примусовий приплив повітря в приміщення, і примусове видалення з дому відпрацьованого повітря. Є у такої системи і плюси, і мінуси.

Серед плюсів можна виділити безперервну заміну повітря в приміщенні. До того ж, в таку систему легко вбудувати зволожувач, щоб мікроклімат в приміщенні був ще комфортніше для всіх людей, які проживають в будинку.

Серед мінусів проекту вентиляції котеджу такого типу можна відзначити шум системи при роботі і необхідність відводу з’являється конденсату. Ще один недолік – в літній час хочеться, щоб температура в будинку була прохолодніше, але з приточно-витяжною системою цього добитися не вийде – тільки допоміжними засобами.

Система вентиляції з рекуперацією тепла

Як Ви вже помітили, будь-яка система вентиляції краде величезну кількість тепла. Не дивно, адже вона безпосередньо пов’язана з повітрям ззовні. Як же зробити так, щоб вентиляція не тільки не охолоджувала приміщення, але ще і працювала на його обігрів? З сучасними технологіями це стало можливим і легко організовуються.

Система рекуперації тепла призначена для припливно-витяжної вентиляції. Схема роботи така: повітря з вулиці надходить в систему, очищається внутрішніми фільтрами від пилу бруду, а потім направляється в рекуператор для підігріву. Тільки після цього він надходить в приміщення.

Система рекуперації тепла дозволяє впливати на мікроклімат приміщення – Ви можете регулювати швидкість потоку повітря, їх інтенсивність і ступінь нагрівання повітря.

Як вибрати оптимальний проект вентиляції для будинку

Насправді, обмежень у виборі проекту вентиляції для будинку особливо ніяких немає – все залежить від Ваших фінансових можливостей. Пам’ятайте, що природна вентиляція дешевше примусової, але і менш ефективна.

У той же час, установка рекуператора тепла допоможе вирішити проблему нагріву приміщення, що є особливо актуальним в холодну пору року. Детальніше почитайте про рекуперацію тепла і Ви зрозумієте, наскільки це корисна і зручна річ.

Є і ще дещо, що може допомогти Вам з вибором. Природна система вентиляції потребує проведення мінімуму робіт, а повноцінна примусова передбачає довгий і трудомісткий процес. Якщо Ви не впевнені у власних силах, довірте облаштування вентиляції професіоналам своєї справи.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: