Мешканці села на Сумщині майже століття ходили сходинками зі старовинних надгробків

20.09.2021

У селі Воргол Конотопського району на Сумщині 19 вересня волонтери віднайшли старовинні надгробки. Плити майже сто років були замість сходинок у місцевій будівлі, у якій працював в тому числі фельдшерський пункт, пише suspilne.media.

Цю будівлю у селі Воргол звели у 30-х роках ХХ століття. Раніше поблизу цього місця була церква Різдва Богородиці та капличка – родинна усипальниця поміщиків Шечкових. Церкву зруйнували, з її каменю й побудували приміщення. Сходинки виклали надгробками. Тут вони і пролежали майже століття.

Олександр Ланін – один з волонтерів, які приїхали до Воргола, щоб підняти надгробки і дізнатися, з могил яких людей вони зняті. Розповідає, що консультувалися з істориками.

“Ми думаємо, що верхня плита належить полковнику Уманцю, а нижня плита належить священник Різдвобогородицької церкви села Воргол Самсону Андрієвському. Це ми побачимо, коли перевернемо. Ми не знаємо, де точно були ті поховання, і де стояла церква точно, бо ми ще не намацали фундамент, а потім, коли ми знайдемо фундамент, і можливо, знайдемо, де поховані ці люди, ми положимо плити зверху, там де вони і повинні бути”, – розповів Олександр.

Раніше будівля з могильними сходинками належала місцевому колгоспу, потім тут був пологовий будинок, каже Олександр Ланін. Востаннє приміщення використовувалось як фельдшерський пункт, зараз – зачинене. Сходинки біля колишнього фельдшерського пункту зведуть нові, каже Олександр Ланін. Самі ж надгробки планують помістити біля каплиці-усипальниці Шечкових, зведеної на початку ХХ століття.

Коли труни з цієї усипальниці викинули, з будівлі зробили склад мастильно-горючих матеріалів, розповідає один з волонтерів, Максим Конюх.

“Потім у 60-х роках стався вибух, і приміщення у господарських цілях не використовували. І потихеньку люди почали використовувати як сміттєзвалище. Стоїть такий покинутий об’єкт десь у кущах. Кинув один, кинув інший. Потім, коли вже наповнилася ця каплиця, люди стали кидати далі й далі…і весь цей майданчик був закиданий сміттям”, – говорить Максим.

Недавно, за його словами, місцеві жителі організували толоку і прибрали це місце від сміття. Прибирали кілька днів, згадує місцева мешканка Ніна Лавринець.

Перевертали плити за допомогою спецтехніки. Як з’ясувалось, ці надгробки з могил інших людей. Написи на них: Полковник Федір Миколайович Уманець (1804-1871) та Дружина полковника Олександра Львівна Уманець (1829-1910).

“Це не ті надгробки, які ми розраховували знайти. Про цих людей наразі майже нічого не відомо”, – каже Олександр Ланін.

За словами Максима Конюха, наразі волонтери планують звести над рештками каплички дах, щоб будівля не руйнувалася надалі.

Шукають кошти – 150 тисяч гривень. Надгробки ж поки залишаться біля усипальниці.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: