У квітковій мережі на Сумщині виявили 7 неоформлених працівників

21.09.2021

Сфера торгівлі досі залишається однією з найбільш ризикових галузей з питань використання праці неоформлених працівників.

У місті Шостка у мережі квіткових магазинів інспектори праці при проведенні інспекційного відвідування виявили 7 працівників без належного оформлення трудових відносин. У ході перевірки охоплено 5 точок продажу, де здійснює підприємницьку діяльність 1 суб’єкт господарювання.

Станом на день заходу державного контролю було встановлено, що кількість застрахованих осіб за даними Пенсійного Фонду України становить лише 2 особи. Як 2 працівника змогли працювати на 5 точках одночасно? Інспекторами встановлено: в магазинах з продажу квітів поруч із офіційно працевлаштованими працівниками виконували функції продавців 6 осіб за цивільно-правовими договорами (ЦПД) та 1 особа без жодних договорів. Остання повідомила, що являється працівником, проте працює неофіційно і тоді коли виникає потреба, так як перебуває на пенсії.

У ході інспекційного відвідування жодних документів, що підтверджують належне оформлення трудових відносин з 7 продавцями надано не було.

Слід зазначити, згідно додатків до ЦПД Виконавцям передаються матеріальні засоби та інструменти Замовника, та роботи виконуються в межах графіку встановленого для магазинів квітів, процес виконання є постійним та залежить від навантаження роботи суб’єкта господарювання.

Даний факт має ознаку трудових відносин, оскільки виключно за трудовим договором роботу працівникові організовує роботодавець, створюючи необхідні умови для виконання роботи, забезпечуючи його сировиною, матеріалами та необхідними інструментами.

За результатами заходу інспекторами праці складено акт, внесено припис щодо належного оформлення трудових відносин з працівниками та попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

Управління Держпраці у Сумській області нагадує працюючи за цивільно-правовими договорами, особи позбавлені права на охорону праці, соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності, відпустку.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: