На Сумщині поліція відмовляється розслідувати самовільне захоплення землі

24.09.2021

У квітні цього року жителька Роменського району звернулася до місцевого відділу поліції із заявою про вчинення посадовими (службовими особами) місцевого сільгосппідприємства кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України (Самовільне зайняття земельної ділянки). Жінка зазначала, що належні їй земельні ділянки самовільно зайняті та незаконно обробляються працівниками суб’єкта господарювання.

Через кілька днів вона отримала відповідь від правоохоронних органів, з якої дізналася, що їй було відмовлено у відкритті за її заявою кримінального провадження, а також у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), оскільки «в процесі проведеної перевірки у викладених фактах ознак кримінального правопорушення не встановлено».

Не погодившись з цим, вона звернулася до  Роменського міськрайонного суду зі скаргою на бездіяльність посадових (службових) осіб Роменського РВП ГУНП в Сумській області, в якій, зокрема, просила зобов`язати правоохоронців невідкладно внести відомості до ЄРДР та розпочати нарешті розслідування справи.

Разом з тим, суд першої інстанції у задоволенні її скарги відмовив. Своє рішення слідчий суддя вмотивував тим, що доказів, які б вказували на ймовірну причетність зазначеного в заяві сільгоспвиробника до самовільного зайняття земельних ділянок, що належать заявниці, надано не було. Натомість, суд погодився з доводами працівників поліції про наявність у цій справі цивільно-правових відносин, що і стало підставою для відмови у внесенні відомостей до ЄРДР за заявою скаржниці.

Намагаючись захистити свої права, жінка звернулася до Сумського апеляційного суду. У своїй апеляційній скарзі просила скасувати ухвалу слідчого судді й постановити нову, якою визнати протиправною бездіяльність органу досудового розслідування, зобов`язати його посадову (службову) особу внести до ЄРДР відомості про вчинене кримінальне правопорушення й розпочати досудове розслідування згідно вимог Кримінального процесуального кодексу України.

Вона зазначала, що належні їй земельні ділянки самовільно зайняті та незаконно обробляються працівниками місцевого сільгосппідприємства, але жодної перевірки працівниками поліції з цього приводу проведено не було. На її думку, у правоохоронців були наявні всі законні підстави відкрити кримінальне провадження, провести досудове розслідування за викладеними в заяві фактами, установити винних осіб та притягнути їх до кримінальної відповідальності.

Розглянувши матеріали справи, колегія суддів Сумського апеляційного суду задовольнила апеляційну скаргу й скасувала судове рішення суду першої інстанції,зазначивши, що заява жінки містить відомості про вчинення кримінального правопорушення, а тому уповноважена особа Роменського РВП ГУНП в Сумській області зобов`язана була невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання повідомлення внести відповідні відомості до ЄРДР, розпочати досудове розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявниці витяг з Реєстру.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: