Роменська молодь влаштовує у храмі вечірки, розпалюючи там багаття

24.09.2021

Під кінець минулої сесії до голови Роменської міської ради Олега Стогнія звернувся депутат Євген Лузан щодо будівлі так званої «Санта Марії». Він повідомив, що роменська молодь влаштовує у храмі вечірки, розпалюючи там багаття, пише romny24.info

Тому депутат пропонує «наглухо закласти цеглою» або ж скористатися послугами охорони зі встановлення спеціальних датчиків на пульті. Це коштуватиме громаді близько 10-12 тисяч плюс 200-300 грн щомісяця за обслуговування та кілька тисяч на двері.

«Це все ж менше, ніж пожежа у всій будівлі», – вважає він.

Обрахунки зроблять. Та ще Олег Стогній відповів, що має надію, що керівництво Сергія Васильовича Біляєва (МЦШР ДСНС України в Сумській області) пристане на пропозицію щодо отримання цієї будівлі. Також додав, що була розмова з бізнесменом, який теж розглядає можливість купити або орендувати.

Також депутати говорили про можливість участі у державній програмі «Велика реставрація».

Що відомо про роменську “Санта Марію”? Пост Ганса Огайо з соцмережі: «Роменчани з пам’яттю знають, що це будова на колишній вулиці Щучки, в якій розташовувався штаб 43 ракетної дивізії. Сама дивізія під час «карибської кризи» 1962 р. дислокувалася на Кубі (ось звідки «Санта-Марія») і її ракетні комплекси були направлені на США. Була собі така «холодна війна», яка ледве тоді не стала Третьою світовою…

А взагалі в цій величній споруді в свій час було і духовне училище, і військове…

Тепер ближче до нашого часу. Десь в 2007-08 роках депутати Роменської міськради прийняли рішення передати це приміщення на баланс судової адміністрації, з подальшим розташуванням в ньому Роменського міськрайсуду. Юристи і громада вже мріяли про палац Правосуддя… Але не так сталося, як гадалося! Відомі автору цього посту «підводні течії» змусили міського голову П.І. Помарана і депутатів переглянути своє ж рішення і повторно передати споруду на баланс Роменської ЦРЛ, бо адміністрація останньої привселюдно божилася і обіцяла, що облаштує в церковно-штабних приміщеннях дитячу поліклініку.

А далі роки йшли за роками. Виділялися і витрачалися з міського бюджету кошти на утримання споруди, робилися якісь ремонти. Ну а в цілому «кіт в «Санта -Марії» так і не валявся», дитяча поліклініка залишилася на папері, а потім заселилася в колишню залізничну поліклініку.

А суд? А Роменський суд досі так і розміщується в двох окремих приміщеннях. А що ж з історичним і легендарним Будинком? А він як «летючий голландець». Він є нині на балансі УЖКГ і він реально щезає на очах, перетворюючись на смітник, бомжатню, наркопритон і пам’ятник безгосподарності, недолугим амбіціям і байдужості».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: