Держпродспоживслужба: зерносушарка Жамардія в Липовій Долині перевищує норми викидів у понад 8 разів

26.09.2021

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області, яке на замовлення мешканців Липової Долини проводило перевірки скандальної зерносушарки ТОВ «Агропартнери-2009», виявило, що рівень забруднення повітря та рівень шуму від роботи сушарки перевищує гранично допустимі норми у декілька разів.

Історія багаторічного протистояння між мешканцями Липоводолинської ОТГ та керівником ТОВ «Агропартнери-2009» Сергієм Жамардієм, який роками нехтував здоров’ям місцевих жителів та законодавством, а також приносив мільйонні збитки громаді не втрачає своєї актуальності.

Так, нещодавно бізнесмен-аграрій зробив скандальне зізнання, де серед іншого заявив, що зерносушарка працювала без порушень та не несла ніякої шкоди ані місцевим жителям, ані екології в цілому.

“На основі багаторазових тестів, досліджень стверджую – розміщення дозволене всіма нормами, шкоди екології і населенню немає”, – неморгнувши й оком, написав у Фейсбуці керівник ТОВ «Агропартнери-2009» Сергій Жамардій.

Можливо, робота скандальної зерносушарки й не наносила шкоди екології, а от липоводолинцям, які живуть біля неї (зерносушарку пори всі норми Жамардій побудував прямо посеред селища) , створювала дискомфорт та не давала можливості дихати чистим повітрям. Тож аби не бути голослівними, наводимо результати перевірки, яку на численні звернення місцевих жителів провело головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

«За результатами проведених вимірів шумового навантаження в житловій кімнаті, встановлено, що вони в нічний час перевищують допустимі рівні згідно ГОСТ 12.1.036-81 «Шум. Допустимые уровни в жилых и общественных зданиях» та ДБН В 1.1-31:2013 «Захист територій, будинків і споруд від шуму», а саме: в нічний час максимальний рівень шуму в житловій кімнаті квартири №13 становив 33дБ «А» при допустимому рівні в нічний час 30 дБА (Протокол проведення досліджень шумового навантаження Роменського міжрайонного відділу ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України від 28.12.2017р. №12).», – йдеться у листі за підписом першого заступника начальника головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Євгена Лазоренка.

На момент проведення досліджень атмосферного повітря на вміст пилу, азоту діоксину, концентрація пилу в пробах, відібраних на розі вулиці Роменської та 1-му провулку вулиці Лікарняної (100 м від джерела забруднення) та 2-му провулку вулиці Лікарняної, 13 (100 м від джерела забруднення), концентрація пилу перевищувала гранично-допустимі концентрації хімічних та біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць, затверджених т.в.о. головного державного санітарного лікаря України від 03.03.2015р., а саме: при гранично допустимій концентрації 0,5 мг/м3, виявлена концентрація в пробі атмосферного повітря на розі вулиці Роменської та 1-го провулку вулиці Лікарняної була в межах: 2,44 мг/м3 – 2,45 мг/м3; в пробі атмосферного повітря на 2-му провулку вулиці Лікарняної, 13 – в межах: 4,06 мг/м3 – 3,91 мг/м3. Тобто перевищення від норми складає у понад 8 РАЗІВ!!!

Нагадаємо, що голова Липоводолинської ОТГ Володимир Штанько поставив на місце “зарвавшогося агробарона” Жамардія, який, продавлюючи власні інтереси за допомогою “великих зв’язків”, нехтує законодавством, безпекою людей і приносить численні збитки й проблеми громаді.

Також раніше, депутатський корпус Липоводолинської ОТГ розглянув звернення місцевих жителів щодо порушень екологічного законодавства ТОВ «Агропартнери-2009» і його керівником Сергієм Жамардієм та прийняв безпрецедентне рішення – рекомендував підприємству винести за межі селища зерносушарку, через роботу якої місцеві жителі не могли дихати чистим повітрям.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: