У Сумах засідала комісія з питання запровадження державної мови на території громади

28.09.2021

Під головуванням заступника міського голови Станіслава ПОЛЯКОВА відбулось засідання комісії з питань запровадження державної мови в Сумах.

Участь у комісії взяли начальник відділу організаційно-кадрової роботи Андрій АНТОНЕНКО, заступник начальника управління архітектури та містобудування Ольга БОНДАРЕНКО, голова Конгресу Української інтелігенції Сумщини Віктор КАЗБАН, начальник відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Олег ДУБИЦЬКИЙ, начальник відділу культури Наталія ЦИБУЛЬСЬКА, голова Сумського обласного товариства «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка Олексій ШЕВЧЕНКО.

Присутні на комісії розглянули наступні питання порядку денного: про хід виконання рішення комісії з питань упровадження державної мови в місті Суми; про результати вивчення стану візуальної інформації щодо дотримання єдиного мовного режиму в Сумській міській територіальній громаді; про вивчення стану висвітлення у ЗМІ матеріалів, які б пояснювали важливість підтримки рідної мови та культури, українських національних інтересів, стану використання державної мови, задоволення мовно-культурних прав і потреб українців, підтримки українських національних інтересів; про результати вивчення стану дотримання мовного законодавства в транспортній сфері; про зміни в новій редакції Українського правопису; про володіння особами, які претендують на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування, українською мовою; про введення до складу комісії з питань упровадження державної мови голову Сумського обласного осередку Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» ім. Василя Стуса Світлану РЕВЯКІНУ; про увіковічення пам’яті бандуриста, сумчанина Миколи Мошика.

Як зауважив Олег Дубицький, відповідно до наданих повноважень, спеціалістами відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів з суб’єктами господарювання, які здійснюють господарську діяльність в об’єктах роздрібної торгівлі, закладах ресторанного господарства та підприємствах з надання побутових послуг населенню, розміщених на території Сумської міської територіальної громади опрацьовувалось питання щодо виконання вимог статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та була надана інформація про безумовне виконання вимог законодавства.

Консультації з цих питань, які виникали у суб’єктів господарювання, надавались у телефонному режимі.

Член комісії, головний спеціаліст відділу комунікації з громадськістю управління комунікації та інформаційного забезпечення департаменту комунікації та інформаційної політики Аліна БАСОВА доповіла про вивчення стану висвітлення в ЗМІ матеріалів, які б пояснювали важливість підтримки рідної мови та культури, українських національних інтересів, стану використання державної мови, задоволення мовно-культурних прав і потреб українців, підтримки українських національних інтересів.

Вона довела до відома присутніх, що з метою популяризації використання української мови, поширення інформації про важливість підтримки рідної мови та культури, на Інформаційному порталі міської ради створений та функціонує розділ «Переходь на українську!», який містить посилання та матеріали для вивчення та вдосконалення української мови.

За словами начальника відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сергія Яковенка, в Сумах працює 13 перевізників, з яких один комунальний та 12 приватних. Посадовець зазначив, що на всіх транспортних засобах інформація написана державною мовою. У комунальному автотранспорті всі водії, кондуктори поінформовані щодо змін у мовному законодавстві, перед виїздами щодня проводяться інструктажі щодо спілкування під час виконання службових обов’язків винятково державною мовою.

За підсумками доповідей керівникам структурних підрозділів надано низку доручень щодо посилення роботи в питанні популяризації української мови на території громади.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: