Сумський художник презентував виставку “Ворожба”

29.09.2021

Сумський художник і скульптор-кераміст Леонтій Костур презентував свою виставку “Ворожба”. В експозиції митець представив живописні полотна, створені за останні два роки, та кераміку, над якою Леонтій Костур працював впродовж пів року, передає suspilne.media.

Картини та цегляні скульптури Леонтія Костура.

“В кераміці я відкрив новий вид монументального мистецтва, що легко монтується і легко знімається. Це клінкерна цегла, по-сирому вирізається, розмальовується і можна дати гарантію на 1000 років, поки приміщення живе, доти й буде зберігатися”, – розповідає Леонтій Костур.

Релігійна тематика, відтворені слов’янські архетипи та спогади дитинства – такі основні мотиви, за словами автора, закладені в картини й скульптури.

Витвір художника з цегли.

“Справжнє життя – в дитинстві, а все доросле життя – воно штучне. Я починав працювати пастухом, з коровами, і тепер займаюся сільським господарством. Нікуди не дінешся, хоч ти мільйонер, а вертаєшся до того справжнього, що було в минулому”, говорить художник.

Відвідувач виставки Анатолій Коцар каже, що зміст для нього зрозумілий: люди заплуталися в гріхах. “Темні фарби, звичайно, стиль такий, напевно, у людини. Такі фарби передають настрій того, що людина хоче сказати”, – додає Анатолій.

Про творчість батька розповідає донька Леонтія Костура Анна: “Видно характер художника – він складний. У нього боротьба красивого і некрасивого. Якісь страждання душевні помітні, водночас я бачу такі теми, як улюблені коти, церкви, якими він захоплюється, любов до тварин, але трішки в дивній формі”.

Сергій Гуцан був вдома у художника під час підготовки виставки й придбав у нього одну з робіт. Після презентації забере її додому.

“Серед всіх у цій експозиції вона єдина світла, добра зі зрозумілим сюжетом. Я цю роботу придбав для дому. Я кажу: мене дружина з іншими не пустить, це єдина, що має позитивну енергетику. Я знайомий з ним давно, і не першу виставку дивлюсь в цій галереї. Мені подобається, мені цікаво, я вважаю, що він геній сучасності. Художник для Сум знаковий, особливо через деякий час це будуть цінувати, будуть і його роботи в ціні”, – говорить фотохудожник та відвідувач виставки Сергій Гуцан.

Виставку Леонтія Костура в Сумській міській галереї можна переглянути до 10 жовтня.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: