На освіту в Шосткинській громаді витратили на 60 млн грн більше. Тепер шукають, як зекономити

29.09.2021

Для задоволення освітніх потреб населення у Шосткинській міській територіальній громаді функціонує 25 загальноосвітніх, 15 дошкільних та 8 позашкільних закладів освіти, передає shostkanews.city.

Була проведена робота з оптимізації мережі навчальних закладів. Про це під час засідання виконкому повідомила заступник начальника управління освіти Любов Волошко. «Ми маємо на сьогодні на 74 дитини у закладах освіти менше у порівнянні з січнем цього року. У 2021-2022 навчальному році середня наповнюваність класів в цілому по громаді становить. У міській місцевості – 24 учнів, у сільській місцевості – 8 учнів», – проінформувала посадовиця.

Найбільша наповнюваність по місту у гімназії – 29 учні, найменше у НВК №6 – 15. У сільській місцевості найбільша наповнюваність у Воронізькому НВК -12,3, найменша – Чапліївській школі – 5,3 учня. А у Погребківській школі навчається всього 25 учнів. У зв’язку з низькою наповненістю класів (менш як 5 учнів) у трьох навчальних закладах сільської місцевості були відкриті чотири з’єднані класи. В них навчаються одразу діти різних початкових класів 1,2 та 3-го.

Також, за словами Любов Волошко, оптимізували мережу дошкільних закладів. Вона зменшилась майже на 500 дітей і 9 груп. Відсоток охоплення дошкільною освітою в селі залишається найбільшим у Сумській області – становить 86%.

За словами міського голови Микола Ноги, цього року, у порівнянні з минулим, на освіту витратили на 60 млн грн більше. Це, за його думкою, неприпустимо. «Хіба це оптимізація? Це навпаки процес. В такому випадку ви ще більше збільшуєте витрати по місту. Я розумію, що в селі дітей недостатньо. Нам доводиться тримати обіцянку – не закривати школи. Хоча, в цілому, там деякі школи вже не потрапляють під норматив. Але ж по місту нічого не змінилось. Ми ставимо завдання економити. А ви насправді збільшуєте витрати. Навіщо ви там всі сидите?», – обурювався Микола Нога.

Міський очільник наголосив, що ці кошти доцільніше було витратити на медицину з огляду на пандемію коронавірусу. Микола Нога закликав освітян до економії та ще більшої оптимізації.

«Зараз час коронавірусу, коли треба купити нове обладнання, нема флюорографа нормального. За 60 млн можна купити 20 флюорографів, якби ви працювали в оптимальних режимах! Я розумію, що молодь – це майбутнє. Але ніхто не давав вам право виходити за ті нормативи, які нам дає держава. Ми додатково 60 млн не заробили, тепер треба, щось придумувати», – зауважив міський голова.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: