“Знехтували правилами безпеки” – висновок аварійної служби щодо отруєння чадним газом в Сумах

04.10.2021

Працівники аварійної служби газу вважають, що постраждала від отруєння чадним газом родина в Сумах знехтувала правилами безпеки. Про це розповів начальник аварійно-диспетчерської служби газу Андрій Івахненко.

Сталося це 2 жовтня у сумській багатоповерхівці на пр. Курському. Отруєння зафіксували у трьох дорослих та трьох дітей. П’ятьох людей госпіталізували до лікарень.

Зоя Петрівна мешкає у будинку, де в одній із квартир родина отруїлася чадним газом. “Жінку 38-річну винесли у простирадлі чи ковдрі, я цього не бачила. І трьох діток – 3, 7 та 11 років. О 22.00 це трапилося, один був у свідомості. Він, напевне, й викликав швидку”, – розповіла жінка.

Основною терапією для пацієнтів з отруєнням чадним газом є оксигенотерапія, розповіла в.о. завідувача відділення анестезіології та інтенсивної терапії Олена Гвоздецька.

“На жаль, на вулиці чи у домашніх умовах наситити 100% наш організм киснем не вдасться, тому це виконується у стаціонарі, у лікувальному закладі. Якщо тривалий час людина знаходилася під впливом чадного газу, то, буває, це впливає на нервову систему”, – розповіла вона.

Поліція за фактом отруєння людей проводить перевірку.

“У розмові з потерпілими правоохоронці з’ясували, що ввечері родина користувалася газовим проточним водонагрівачем. Однак, через несправність повітряної витяжки у квартирі, їм стало недобре і вони звернулися за допомогою до лікарів”, – сказала старша інспекторка відділу комунікації Нацполіції Сумщини Ірина Каріх.

Газовики, які провели свою перевірку, виявили втручання у роботу газової колонки у квартирі сім’ї, яка отруїлась чадним газом, розповів начальник аварійно-диспетчерської служби газу Андрій Івахненко.

“Побачили проточний газовий водонагрівач зі знятим димоходом, наявність відчули чадного газу у приміщенні квартири, по специфічному присмаку в’язкому на язику – це перший прояв наявності чадного газу у повітрі”, – сказав він. Хто її зняв, – з’ясовують.

Як розповів Віктор Наливайко, голова ОСББ, до якого входить цей будинок, вони вентиляцію перевіряли. “У 114 будинку заключено договори на обслуговування димо-вентканалів, вони здійснювалися своєчасно. Проведена була оплата. На це є відповідні документи. Людина, яка постраждала, вона поставила підпис, що до неї приходив спеціаліст і заявки про несправний вентканал немає”, – сказав він.

Нині газу у квартирі, де мешканці отруїлися чадним газом, немає. Його увімкнуть, коли всі члени родини повернуться з лікарень.

Правила безпеки під час користування газовими приладами:

Тримайте відкритою кватирку (чи відчиняйте вікно на провітрювання) весь час користування газовими приладами.

Користуйтеся газовими приладами тільки якщо є тяга в димоходах і вентиляційних каналах. Перевіряти тягу потрібно перед увімкненням і під час використання газових приладів.

Не користуйтеся електровитяжкою у приміщеннях, де працює газовий прилад з відводом продуктів згорання у димохід. Якщо одночасно працюють така витяжка та димохідний газовий прилад (котел, колонка), електровитяжка створює зворотну тягу, через що утворюваний у процесі горіння чадний газ не виводиться у димохід, а накопичується у приміщенні.

Не користуйтеся газовими приладами при сильних поривах вітру, адже може утворитися зворотна тяга. Слідкуйте за кольором полум’я на пальниках – має бути синім або фіолетовим. Жовте полум’я – це ознака неповного згоряння газу, тож необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник.

Експлуатуйте тільки справні газові прилади, в тому числі зі справною автоматикою безпеки.

Не користуєтеся газовими приладами не за призначенням. Наприклад, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення.

Слідкуйте за технічним станом димових і вентиляційних каналів. Вони повинні бути цілими й незасміченими. При необхідності звертайтеся в спеціалізовану організацію для ремонту. У зимовий період, щоб уникнути обмерзання оголовків димоходів, не рідше раз на місяць оглядайте димові канали.

Джерело: suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: