У трьох містах на Сумщині розгортають додаткові ліжка для пацієнтів із коронавірусом

05.10.2021

На Сумщині починають розгортати додаткові ліжка для лікування хворих із підозрою та підтвердженим COVID-19. Нині це роблять, зокрема, у Кролевці, Тростянці та Сумах, пише suspilne.media.

З 4 жовтня Сумська область – одна із семи в Україні, показники якої відповідають “помаранчевій” зоні, за інформацією Міністерства охорони здоров’я.

Сумські лікарня Св. Пантелеймона і лікарня №5

У сумській лікарні Святого Пантелеймона нині розгорнули 52 ліжка. Вони, за словами директора закладу, заповнені майже на 100%. 2020 року для стаціонарного лікування хворих на COVID-19 максимально мали 102 таких.

“Якщо буде така потреба, то, звичайно, ми розгорнемо ще друге відділення і додамо ліжок. Але на сьогодні ми чекаємо гроші на кисень на кріоциліндри. Як показала робота у минулу хвилю, на друге відділення нам не вистачало вже безпосередньо ні кріоциліндрів і розведення кисню, хотілося б ще додати”, – розповів директор лікарні Св. Пантелеймона Володимир Поцелуєв.

Поруч – п’ята міська лікарня – з найбільшою кількістю ліжок під ковід. 2020 року тут розгортали 258 місць для таких пацієнтів, у тому числі 8 ліжок – реанімаційних. Нині у стаціонарі тут 178 людей.

У цій лікарні почали надавати допомогу з серпня 2020 року, розповіла заступниця директора з медчастини Тетяна Ткач.

“Ми поступово перепрофільовували відділення одне за одним і на кінець 2020 року у нас було 250 ліжок. У нас було 20 ліжок, коли не було пандемії, піка захворюваності. На сьогодні вже у нас 250 ліжок розгорнуто у лікарні для надання допомоги хворим на COVID та з підозрою”, – розповіла вона.

Кролевецька лікарня

Розгортають ліжка й по області. У Кролевецькій лікарні готуються додати 50 ліжок, розповів головний лікар Сергій Побивайло.

“Усіх у нас 140 у лікарні, 50 з них ми готуємося перевести під ковідний шпиталь. Можливо й завтра, післязавтра, ми зможемо приймати хворих, тобто ми вже практично готові. Нам потрібно ще укласти договір з НСЗУ на те, щоб вони фінансували нам цю послугу, а засобами захисту, медикаментами, ми ж лікували раніше хворих, у нас залишки залишились, і ми готові. Зараз ми формуємо бригади, є кисневе обладнання, є киснева станція, централізована подача кисню на реанімаційне відділення”, – сказав Побивайло.

Тростянецька лікарня

У Тростянецькій міські лікарні з 1 жовтня є 42 інфекційні ліжка і 3 реанімаційні. Нині всі вони зайняті, розповіла директорка Тростянецької міської лікарні Ганна Швецова.

“Єдине, що не дуже нам зручно, коли підозра, то людина лежить одна у палаті, я не можу людину з підозрою покласти до інших. На цей час я уже не можу нікого прийняти. За три дні ми заклалися повністю. Охтирський район, Тростянецький. Спалах такий пішов оці дні. Нам сказали у п’ятницю, щоб розгорталися, і ми дуже швидко розгорнулися, у нас уже досвід є, але ми навіть не думали, що за стільки днів ми повністю “закладемся”. В тому році такого не було, щоб оце так швидко”, – розповіла Шевцова.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: