У Сумах показали роботи скульптора Лисенка

12.10.2021

12 жовтня виповнюється 115 років з дня народження українського скульптора, уродженця Сумщини Михайла Лисенка. До цієї річниці в галереї “Наша” на Псільській відкрили виставку “Лисенко й учні”, де представлені оригінальні твори скульптора та роботи вихованців сумської художньої школи імені Лисенка, передає suspilne.media.

Поєднання мистецьких традицій минулого і сьогодення, символічна передача художнього хисту від майстра наступним поколінням – такою задумали цю виставку організатори.

“Ми поєднали старе і нове, ми поєднали твори, виконані майстром, народним художником, і наших учнів. Це відчуття руки майстра, найголовніше. Ми пішли на те, щоб ввести в ауру цього художника, його творчий процес наших дітей”, – розповідає директор Сумської дитячої художньої школи ім.М.Лисенка Олексій Кузьменко.

Авторські роботи Лисенка – це частина колекції, яку свого часу передали Сумській художній школі Спілка художників України та родина Лисенків.

“Ескізи до пам’ятників Тараса Шевченка, Лесі Українки. Є дуже унікальна робота “Повернення”, образ, який актуальний і досі – “Повернення” – повернення з фронту”, – говорить куратор галереї “Наша” на Псільській Антон Дубодєлов.

Член Спілки художників України, скульптор Олег Прокопчук розповідає, що у 23 роки йому довелося поспілкуватися з Лисенком, який приймав в нього вступний іспит до Київського художнього інституту. Тоді, каже, отримав позитивні враження про нього як особистість, а пізніше, коли познайомився з творчістю Лисенка – був вражений рівнем його майстерності.

“Постать Лисенка як скульптора в українському мистецтві має надзвичайно велике значення. Він започаткував скульптурну школу, а це епоха в розвитку скульптурної школи України. Мені, як члену Спілки художників, скульптору приємно потрапити на цю священну Слобожанську землю, де народився цей великий скульптор”, – каже скульптор Олег Прокопчук.

“Ескіз пам’ятника Тарасу Шевченку” Михайло Григорович Лисенко

Ім’я Лисенка Сумській художній школі присвоїли у 2005 році з ініціативи її директора Володимира Кузьменка, з нагоди сторіччя скульптора. Наразі там зберігається 120 його робіт.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: