Масове тестування колективів у Сумах: який механізм?

13.10.2021

У Сумах рекомендують керівникам провести масове тестування працівників на виявлення інфікованих COVID-19 і тих, хто хворіє без симптомів. Таке рішення прийняла міська комісія з надзвичайних ситуацій, передає suspilne.media.

Тестувати пропонують як методом ПЛР, так і швидкими тестами на наявність антигену до білка коронавірусу.

“Наші співробітники мають зелений COVID-сертифікат. Тобто пройдено дві дози вакцинації. Ми не бачимо можливості робити ці ковід-тести або ПЛР-тести, які рекомендують наші державні службовці”, — говорить співзасновник мережі спортклубів Денис Некіфоров, у якого працюють близько двадцяти співробітників.

“У цьому документі не вказано, в які терміни, як саме, який алгоритм, хто буде виконувати це, і якими ресурсами буде забезпечене підприємство. Тому детально прокоментувати і сказати як ми будемо на це реагувати, поки не можемо”, — зазначила керівниця профспілки підприємства “Керамея”, де працює майже 250 людей, Ірина Меркун.

Як виконувати рішення, голова міської комісії з надзвичайних ситуацій Артур Петров не пояснив, – скерував до представників охорони здоров’я.

“Керівники підприємств, установ й організацій повинні до нас звернутися — і ми будемо особисто вирішувати, за можливостями лабораторного центру. Тому що близько двохсот мазків беремо лиш хворим за день”, — говорить директорка первинної медико-санітарної допомоги №2 Ганна Івженко.

На сьогодні найбільш масовим методом обстеження залишається ПЛР-тестування, говорить заступниця директора лабораторного центру Галина Зайцева. Їхні лабораторії зараз обробляють до понад 1600 зразків на добу. Таких лабораторій в центрі — дві. У разі необхідності, каже, можуть обробляти до 2 тис. 200 проб.

“Якщо подивитися на ті можливості, які були рік назад, і ті можливості, які є зараз, – то це дуже великі відмінності. Лабораторії зараз підготовленні. Підготовлені матеріально, підготовленні фахівцями. Власними ресурсами, власними резервами ми підготували фахівців з інших підрозділів, які залучаються до роботи. Лабораторії готові працювати в дві зміни без вихідних”, — зазначає вона.

У закладах, які не мають власних медичних частин, за словами Галини Зайцевої, керівники підприємств мають наладити зв’язок з закладами охорони здоров’я.

“Усе населення, безумовно, навряд чи так можна так обстежити. Однак вибірково, в організованих колективах, в принципі, можна провести таке обстеження”, — сказала головна лікарка Сумської міської клінічної лікарні №1 Валентина Домінас.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: