На Сумщині залишилося 540 вільних “ковідних” ліжок

15.10.2021

На Сумщині станом на 15 жовтня вільними залишаються 540 ліжок у лікарнях для пацієнтів із коронавірусом та підозрою на інфікування. Це менше третини з усіх наявних. Так зазначено на сайті Ради національної безпеки та оборони, пише suspilne.media.

Немає місць у Глухові. На 98% завантажені ліжка у Конотопі, на 90% — у Шостці та Білопіллі, на 82% — в Охтирці. У Сумах вичерпались місця у лікарні №5. Тому 14 жовтня там відкрили п’яте інфекційне відділення для хворих на СOVID-19. Про це телефоном розповіла виконувачка обов’язків заступниці директора Наталія Пирятинська. Зараз у стаціонарі 1 265 пацієнтів, 12 з них — у реанімації.

“У нас уже були майже всі місця заповнені. Лише вчора з’явилися додаткові місця. До цього місць — одне, два, не було майже. За вчора до нас госпіталізували 12 людей. За сьогодні з 8 до 11:30 було два інфекційних хворих. За вчора — 5 померлих у нас було”, — сказала Пирятинська.

У лікарні Св. Пантелеймона завантаженість — 85%, але повністю заповнені палати інтенсивної терапії. Така сама ситуація з реанімаційними ліжками у центрі інфекційних хвороб ім. Красовицького та в госпіталі для ветеранів. Де планують далі розгортати додаткові місця для пацієнтів із коронавірусом та підозрою, розповіла начальниця міського управління охорони здоров’я Олена Чумаченко.

“250 було і 40 додаємо в п’ятій міській лікарні, 290 буде. Але на сьогодні 270 уже працюють і 20 найближчим часом ми розгорнемо. І 50 ліжок розгорнуто по четвертій міській лікарні. Там ще максимально можна буде до 20 ліжок розгорнути, збільшити”, — говорить вона.

Однак, за її словами, на сьогодні договору з НСЗУ ще немає. “Лікарня розпочала свою роботу, підтвердження по тому, що заклад відповідає вимогам ковідного пакета є, але договору ще підписаного немає. Тобто, ви розумієте, лікарня без фінансування розпочала роботу. Я вам назвала максимальну потужність закладів, де зможуть наші медичні працівники, які зараз працюють в цих закладах, забезпечити їх наданням медичної допомоги. Більше фізично медики не зможуть надавати медичну допомогу”, — каже Чумаченко.

Усього в області на апаратах ШВЛ перебуває 41 людина, з них 24 — у Сумах. За інформацією системи моніторингу за поширенням коронавірусу РНБО, загалом у лікарнях Сумщини, які визначені для лікування пацієнтів із коронавірусом та підозрою, передбачені 1753 ліжка. За словами заступниці начальника обласного управління охорони здоров’я Галини Хомети, максимальна кількість ліжок в області, — з урахуванням реанімаційних, — яку можуть розгорнути — понад 2 тисячі.

“У минулу хвилю було більше ніж 2 тис. ліжок розгорнуто, тому цей резерв у нас і є. Ці ліжка, заклади нікуди не поділися. На цих ліжках були в нас і кадри. Тому цей резерв ми можемо розгорнути”, — зазначила вона.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: