37 ідей на 15,5 млн: У Сумській громаді подали проєкти на бюджет участі

26.10.2021

Мешканці Сумської громади подали майже 40 проєктів на бюджет участі. На їх реалізацію потрібно 15,5 млн грн. Вперше свої проєкти подавали й старостинські округи. Що хочуть змінити в округах?

Цього року від старостинських округів Сумська міська рада отримала 8 проєктів. Приймали їх з 1 вересня по 18 жовтня, передає suspilne.media.

“Півтора місяця буде тривати експертиза та опрацювання цих проєктів у структурних підрозділах. Тобто вони будуть доопрацьовуватися, вивчатися, разом з авторами корегуватися. Після того визначаються проєкти, які підуть на голосування і вже традиційно у нас відбудеться голосування в електронному та у паперовому форматі”, – пояснює начальник управління комунікацій та інформаційного забезпечення Андрій Моша.

За словами Андрія Моші, на старостинські проєкти передбачають – 500 тис. грн. Ще 8,5 млн – на решту 29 міських.

Три проєкти подали цього року мешканці Великочернеччинського старостату. Два з них стосуються зведення спортивних майданчиків просто неба. Мріють облаштувати їх на місцевому стадіоні, неподалік від школи.

“На цій території буде побудований вуличний тренажерний майданчик, який слугуватиме для різних вікових категорій та на різні групи м’язів. За нашими підрахунками на проєкт нам знадобиться приблизно 100 тисяч”, – розповідає співавторка проєкту Тетяна Шафорост.

Для дітей планують коштом громадського бюджету оновити ігровий майданчик. Для цього, за словами авторки проєкту, потрібно 160 тис. грн.

“Зусиллями небайдужих батьків, мабуть, було створено цей майданчик, але хотілося б його оновити й осучаснити. Придбати якісь нові комплекси ігрові, гойдалки, пісочниці, карусельки. Створити, щось більш сучасне тому, що у нас у селі дуже багато дітей дошкільного і молодшого шкільного віку, які не вміють організовувати своє дозвілля, свій активний відпочинок, бо майже ніде”, – говорить авторка проєкту Тетяна Лободенко.

У цьому старостинському окрузі мешкає понад три тисячі людей, зокрема близько 700 дітей.

“У нашому селі є декілька ігрових майданчиків, але вони недобре оснащені для гри. Тому хотілося б осучаснити, хотілося б додати якихось гойдалок, можливо, гірки. Для менших діток пісочниці, щоб все це було новеньке”, – говорить місцева мешканка Юлія Усик.

Загальна сума проєктів, які подали мешканці Великої Чернеччини, понад півмільйона гривень. Таких грошей для реалізації задуманого своїми силами, каже староста села Олена Сітало, у них немає.

“Це громадський бюджет, а оскільки старостинський округ фактично немає бюджету свого власного, весь бюджет акумулюється у Сумській міській громаді. Ми й подали ці проєкти. Два проєкти стосуються спорту та один проєкт стосується дитячого оздоровчого майданчика”, – говорить староста Великочернеччинського старостинського округу Олена Сітало.

Подала подібний проєкт і мешканка Піщанського старостату – Юлія Ласкава. Вона з родиною підготувала і місце під нього. Хоче розмістити спортивно-ігровий майданчик як для малечі, так і школярів. На це потрібно від 150 тис. до 200 тисяч гривень.

“Дістатися до найближчого майданчика, який є у селі, треба подолати кілометр – півтора від кінця вулиць Ковпака та Ювілейної, а дорога зі щебеню, тому мамам з візочками, маленьким діткам дуже не зручно добиратися. А старших дітей туди не пускають, бо аби дістатися його треба переходити трасу”, – говорить авторка проєкту Юлія Ласкава.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: