Чернотицький на посаді очільника НСТУ планує заробити у 2022-му від 3 до 6 мільйонів

27.10.2021

Микола Чернотицький, колись відомий у Сумах активіст і грантоїд, очільник ЗМІ без профосвіти, а тепер голова Національної суспільної телерадіокомпанії України, у 2022 році планує за рахунок бюджетних коштів збільшитии свої статки в кілька разів.

Так, за інформацією київського журналіста Ігоря Свачія, якщо попередник Чернотицького, Зураб Аласанія, у 2020 році ковідних обмежень зміг отримати 1,5 млн грн зарплати, то наш земляк із наступного, 2022-го, зможе “загрібати” від 3 до 6 млн грн.

“Корито для “медіаспільноти”

Як керівники Суспільного стали мільйонерами

Верховна Рада розглядає держбюджет-2022. Для Суспільного уряд виділив 1,8 млрд грн. “Медіаспільнота”, яка там хазяйнує з часу створення, вимагає ще 526 млн грн “на мінімальні потреби”. Інакше постраждає глядач. Проте практика останніх років свідчить, що попри збільшення фінансування в 2-3 рази, їх глядач і далі страждає від телепродажу, фільмів про життя тварин, нудних нецікавих проектів. Якість контенту низька, глядацька частка найменша серед національних каналів. Єдине, що збільшувалась – зарплати керівників. Ставку очільника зросла в 4,5 рази. Якщо Аласанія у 2020 році ковідних обмежень зміг отримати 1,5 млн грн, то його протеже і спадкоємець Чернотицький з наступного 2022 зможе “загрібати” від 3 до 6 млн грн.

Як їм це вдалося у непростий час, коли в країні війна, епідемія, економічна нестабільність і ось енергетична криза? Секрет успіху в наполегливій роботі наглядової ради НСТУ під керівництвом медіаексперткині з го “детектор медіа” Остапи.

У 2017 році наглядова рада встановила оклад для голови правління Суспільного у розмірі 76,8 тис грн на місяць, іншим членам правління 57,6 тис грн. Для ще недавно державної компанії, де за керівництва Аласанії (а його завели на НТКУ у 2014) працівники ходили на роботу з своїм туалетним папером, це була космічна сума. Проте медіаспільнота “вибила” в Законі гарантованих 0,2% видатків державного бюджету, тож могли собі дозволити. Без зайвої скромності правлінню передбачили також щоквартальні премії у розмірі 3 окладів, та річну у розмірі 12 окладів. Згідно Закону “Про акціонерні товариства”, призначення премії як непостійної складової виплат потребувало щоразу голосування наглядової ради, а також аргументації – за що вона надається? Щоб можна було розмежувати, що виконано на зарплату, а що понад норму чи план. Жодного разу продовж двох років такої аргументації не звучало, а профільний комітет з питань призначень і нагород під незмінним керівництвом Глібовицького так і не спромігся розробити обіцяну систему KPI. Голосування за премії майже постійно супроводжувалося суперечками, адже окремі члени наглядової ради не бачили результатів, вартих преміювання Зурабі і його друзів. Щоб уникнути таких незручностей з боку членів, які “заважають розвитку суспільного”, верхівка налядової ради вдалася до наступного маневру.

Вставка. “73% суми премій за 8 місяців 2019 року правлінням спрямовано на преміювання працівників центральної дирекції і 27% – на регіони; при цьому, некерівним складом центральної дирекції (1995 осіб) отримано 56% з цих коштів, а керівним складом (175 осіб) – 44%. Станом на 01.09.2019 року мінімальні посадові оклади мали 53% працівників центральної дирекції та 84% працівників філій”

Фрагмент доповіді Служби внутрішнього аудиту. Прості працівники і далі отримували 5-7 тис грн, практично без жодних, або з рідкісними копійчаними преміями.

29 серпня 2019 року, в день першого засідання новообраної Верховної Ради, засіла також і наглядова рада НСТУ. Голова комітету з питань призначень і нагород Глібовицький розповів, що з колегами підготував проект зміни принципів оплати в компанії. “Розробка” передбачала відмову від щоквартальних премій, які “викликають суперечки та протистояння”, натомість збільшення окладу керівництву компанії більше, ніж вдвічі: членам правління до 140 тис грн, голові – 160 тис грн. Тобто, замість премії, яку потрібно щоразу голосувати, правління мало автоматично отримувати фактично подвійну зарплату. Крім того їм пропонувалося нараховувати 0,3-1% від рекламних надходжень. Однак, “незручні” члени знову обурилися і це “соломоново-глібовицьке” рішення протягти не вдалося . Проект не набрав досить голосів і був відхилений. Голова наглядової ради експерткиня Остапа прудко оголосила 5 хвилинну перерву. Після якої Глібовицький озвучив, що їх комітет за цей час провів засідання і підготував нову пропозицію – збільшити оклад голові правління до 118 тис грн, іншим членам 98 тис грн. При цьому рекламний “бонус” керівництву збільшився втричі до 1-3% надхождень. Це рішення тут же розглянули і проголосували. З порушенням положення про наглядову раду, пунктів про порядок проведення засідань. Отже, наглядова за 5 хвилин, “на коліні” провернула аферу, в результаті якої “получка” ( заробітною платою це назвати важко) правління Суспільного суттєво зросла. До речі, якщо ви думаєте, що рекламний бонус – жалюгідні 1-3%, доведеться вас розчарувати. У 2019 році надходження від реклами в компанії склали 95,9 млн грн. Алеі це ще не все. Наглядова рада 09.09.2019 року уклала додаткові угоди до контрактів з членами правління, в яких прописала, що відсоток нараховується не лише від реклами, але і спонсорських, донорських коштів. Ще й додала річну премію в 6 окладів. Ці додаткові угоди на сайті у розділі протоколи засідань наглядової ради закриті. Хоча інші документи публікуються в повному обсязі. Всі ці шахрайські “напрацювання” наглядова рада затвердила у положеннях про винагороду членів виконавчого органу 28 лютого 2020 року. Це, якщо пригадуєте, перший рік пандемії, коли уряд ввів тимчасові обмеження на зарплату не більше 47 тис. Попри це, завдяки щедрості Світлани Остапи і її однодумців у наглядовій раді, Аласанія зміг заробити 1,5 грн в той кризовий рік. Виплати внаслідок незаконного рішення наглядової завдали збитків компанії в особливо великих розмірах, і за це , либонь, мала б бути кримінальна відповідальність. Але це також ще не кінець зарплатних досягнень “медіаспільноти”.

У 2020 році НСТУ замовило у компанії Ernst & Young розробку грейдової системи оплати праці. Ця послугала вартувала 1 млн 093 тис грн, а угоду уклали поза системою Прозоро. Як запевняють на сторінці розробника, грейдова система дозволяє оптимізувати бюджет зарплат, налагодити систему винагород, що має запобігти відтоку кадрів, сприяти залученню і збереженню талановитих працівників. Ernst & Young, очевидно, таку систему розробила. Хоча на сайті мовника цей недешевий документ відсутній. Не видно аргументів, з чим порівнювали, звідки цифри, чи враховано, що компанія державна, неприбуткова і тд? Навіть члени наглядової бачили цей секретний документ лише не всі. Їм подали вже проект, який напрацював виконавчий орган НСТУ. Він і був затверджений. Нова система передбачає ієрархію посад і зарплат відповідно. Тепер в АТ НСТУ є 9 рівнів, таких собі каст, які різняться між собою “цінністю для компанії та внеском в роботу”. Для кожної групи визначена вилка виплат – мінімум-максимум, який може отримати особа. Розмір оплати вираховується за формулою

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
01.05.2024 Договір оренди комерційної нерухомості: як його правильно оформити
01.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 30 вибухів
01.05.2024 Нардеп Михайло Ананченко розповів деталі про роботу проєкту «Код пам’яті»
01.05.2024 6 місяців вважали зниклим безвісти: у Ромнах попрощаються із полеглим захисником Сергієм Передрієм
01.05.2024 У Сумах до Великодня влаштовують благодійний майстер-клас
01.05.2024 В одному з сумських будинків немає світла через стоки в підвалі

Коментарі: