Сумщина займає третє місце за чисельністю дітей, які отримали реабілітаційні послуги

27.10.2021

Про це повідомила заступнику голови Сумської облдержадміністрації Вікторії Медвідь під час засідання обласної координаційної ради з вирішення питань осіб з інвалідністю заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Богдан.

За словами Оксани Богдан, на сьогодні в області проживає 63920 осіб з інвалідністю, із них 3860 дітей, 375 дітей з інвалідністю пересуваються за допомогою інвалідного візка.

«За чисельністю дітей, які отримали реабілітаційні послуги Сумська область займає 3 місце, після Львівської та Харківської областей. Реабілітації потребують 1854 особи в області. У 2021 році реабілітацію пройшли 1005 осіб: 902 дитини з інвалідністю, 65 дітей групи ризику, 38 дорослих, що становить 54,2% від потреби», – повідомила заступник директора Департаменту.

Як зазначив Олег Кривцов, заступник директора Департаменту містобудування та архітектури розроблено проект розпорядження голови Сумської облдержадміністрації «Про затвердження плану дій Сумської обласної державної адміністрації на 2021 і 2022 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року».

«На основі наданих пропозицій під час публічного обговорення за участю місцевих громадських організацій осіб з інвалідністю сформовано проект плану дій Сумської обласної державної адміністрації на 2021 і 2022 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, – сказав Олег Кривцов. – Відповідно до Програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» всі будівлі, які зводяться або в яких проводяться ремонтні роботи, мають відповідати нормам ДБН та бути доступними для осіб з інвалідністю. Особливо це будівлі органів державної влади, закладів освіти та медицини».

Заступник директора Департаменту розвитку інфраструктури Олег Терентьєв зауважив, що для доступності транспорту та транспортної інфраструктури в області 194 автобуси пристосовані для перевезення на міських та приміських маршрутах зазначеної категорії пасажирів.

«Всі автостанції області є доступними та забезпечені пандусами, спеціальними касами та санвузлами, а для осіб з вадами зору напрями руху викладені тактильною плиткою. На залізничних вокзалах при попередній заяві можна замовити квитки у вагон, що пристосований для осіб з обмеженими фізичними можливостями», – відмітив Олег Терентьєв.

Крім того під час засідання координаційної ради були обговорені питання щодо доступності осіб з обмеженими фізичними можливостями до закладів освіти, охорони здоров’я, їх працевлаштування та забезпечення інших потреб відповідно до чинного законодавства.

Як зауважила заступник голови облдержадміністрації Вікторія Медвідь, задля створення безбар’єрного середовища необхідно вжити конкретних заходів для усунення будь-яких перешкод, що утруднюють або унеможливлюють доступ до будівель, транспорту, а також до інших об’єктів і послуг.

Вона також наголосила, що необхідно здійснити моніторинг створення комітетів доступності в Сумській області та моніторинг гендерної доступності установ та закладів охорони здоров’я.

Довідково. Для організації надання реабілітаційних послуг дітям та особам з інвалідністю в області функціонує мережа із 7 центрів комплексної реабілітації системи соціального захисту населення, зокрема Сумський обласний центр комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю, 6 місцевих центрів (у Білопільській, Буринській, Конотопській, Охтирській, Роменській та Шосткинській територіальних громадах) та 5 відділень реабілітації в установах-надавачах соціальних послуг.

Крім того, у м. Суми на базі громадської організації «Феліцитас» функціонує реабілітаційна установа змішаного типу (комплексної реабілітації) для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень – Центр «Сприяння», де отримують послуги з денного догляду, соціальної реабілітації 33 особи та дитини з інвалідністю, які мають розумову відсталість.

На фінансування реабілітаційних установ області передбачені кошти місцевих бюджетів в сумі 30,2 млн гривень, із них Сумському обласному центру комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю – 21,1 млн гривень.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: