Мер Сум пішов до суду

28.10.2021

Нещодавно, 29 вересня, Сумська міськрада зобов’язала мера Сум розібратися з керівництвом департаменту інфраструктури й навіть звільнити Олександра Журбу, який не справляється зі своїми обов’язками – протягом двох тижнів.

Було припущення, що мер ветує таке рішення. Однак секретар Сумської міськради Олег Резнік підписав його, і документ оприлюднили. Реакція міського голови та самого чиновника на це виявилася очікуваною. У відповідь на рішення депутатів Олександр Журба та мер звернулися… до суду. А директор департаменту інфраструктури ще й подав клопотання про забезпечення позову, в якому вимагав зупинити дію рішення Сумської міськради від 29.09.2021 №1933-МР та заборонити відповідачу та іншим особам вчиняти дії щодо предмету спору. Оскільки у рішенні міськради йдеться про звільнення протягом двох тижнів, Журба вважає, що неприйняття заходів щодо забезпечення позову може призвести до його незаконного звільнення з посади директора департаменту інфраструктури міста. А це надалі ускладнить виконання рішення суду та призведе до нових судових спорів.

До того ж, на думку Журби, рішення Сумської міськради містить очевидні ознаки протиправності. Так, зобов’язуючи мера звільнити позивача з посади, депутати фактично взяли на себе повноваження міського голови, чим грубо порушили законодавство. Адже призначати чи звільняти керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради має право виключно мер…

Проте суд відмовив у забезпеченні позову через відсутність обґрунтованості позовних вимог. На думку суду, обставини, що свідчать про небезпеку заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам заявника до прийняття рішення у адміністративній справі, відсутні, а також причини можливих ускладнень або неможливості виконання рішення суду. Наступне засідання призначене на 3 листопада 2021 року.

У той же час мер Сум Олександр Лисенко подав до Сумського окружного адмінсуду позов на міськраду, вимагаючи скасувати рішення «Про звільнення Журби А. І. з посади директора департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради». Про це повідомив депутат Вадим Акперов: «Мер вирішив позиватися до мене і всієї міськради. Нагадаю, що рішенням щодо звільнення Журби ми як депутати дали оцінку діяльності цього чиновника, визнавши її незадовільною! А далі, безумовно, рішення ухвалює міський голова! Але це його особиста відповідальність. І він повинен розуміти, що тепер за всі проколи Журби Олександр Лисенко нестиме особисту політичну відповідальність!»

З одного боку, справді, як неодноразово пояснював керівник правового управління міськради, депутати можуть лише рекомендувати меру звільнити директора, а не зобов’язувати його. Однак і на відстоювання прав через суд городяни дивляться скептично. Залишається сподіватися, що за позови між мером, директором департаменту та депутатами чиновники заплатили не з міської скарбниці. І представлятимуть їхні інтереси в суді не фахівці правового управління.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
03.05.2024 У Шосткинському ВПУ пекли паски родинам загиблих захисників
03.05.2024 У Сумах водій ГАЗа врізався у припаркований легковик і залишив місце ДТП

Коментарі: