Лікарні Сумщини отримали препарат для лікування онкології дорослих

29.10.2021

Лікарні Сумської області отримали від Міністерства охорони здоров’я препарат “Капецитабін” для лікування дорослої онкології. Його закупила держава, тож для пацієнтів — він безкоштовний.

За словами Оксани Семи, яка понад 15 років працює хіміотерапевтом у Сумському обласному онкологічному диспансері, основним методом лікування онкохворих є та лишається хіміотерапія. “Капецитабін” — один із таких.

“Такий препарат як таблетований “Капецитабін” використовується у комбінованому лікуванні для таких пацієнтів, які мають пухлинну патологію молочної залози, шлунка, кишківника та гінекологічні пацієнти. Цей препарат таблетований, дуже зручний у використанні для пацієнтів тому, що вони не потребують госпіталізації та отримують його амбулаторно”, — каже вона.

Також, говорить вона, препарат використовують у комбінації з променевим лікуванням для посилення радіочутливості пухлини і має великий лікувальний ефект. На, каже Оксана Сема, у в Сумському онкодиспансері він є в наявності та достатній кількості.

Нині мають 83 тисяч пігулок цього препарату. Отримували “Капецитабін” у серпні 2020 року. Минулого тижня також надійшли ці ліки, але з іншою торговою назвою. А от в цілому забезпечення препаратами нестабільне, говорить завідувачка хіміотерапевтичного відділення Людмила Бондаренко.

“Препарати ми отримуємо згідно з державною програмою “Закупівлі”, тому в принципі, за нашим замовленням. Проблема існує у нерегулярності та неритмічності поставки цих препаратів. На сьогодні держава забезпечує, але не на 100%. Через те, що деякі препарати закінчилися, деякі препарати не входять у нацперелік до закупівель, тому ними держава нас не забезпечує. Що стосується окремих груп препаратів таблетованих, то є у нас необхідність дозакупівлі цих препаратів і ще одна проблема: ми отримуємо препарати за 2020 рік”, — сказала вона.

У рік, за словами Людмили Бондаренко, препарат “Капецитабін” потребують близько 170 людей. Його ціна в аптеках — від 500 до понад 4,5 тисячі гривень.

Джерело: suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: