На Сумщині 992 дитини перебувають у складних життєвих обставинах

03.11.2021

Про це заступнику голови Сумської облдержадміністрації Вікторії МЕДВІДЬ повідомив начальник служби у справах дітей Юрій КАЛІНОВСЬКИЙ під час проведення онлайн-наради з питань організації взаємодії органів державної влади і органів місцевого самоврядування щодо забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах.

«Запобігання й протидія домашньому насильству, зокрема щодо дітей, є суттєвим чинником, що впливає на загальну безпекову ситуацію в кожній громаді Сумщини. Сьогодні неприпустимо наражати на небезпеку найбільш незахищену категорію в суспільстві – дітей, – наголосила Вікторія Медвідь. – Саме тому своєчасне реагування та координація дій усіх рівнів влади має бути першочерговою».

За словами начальника служби у справах дітей, станом на 1 листопада на обліку служб в райдержадміністраціях та виконавчих комітетах міських, сільських, селищних рад перебуває 992 дитини, які опинилися в складних життєвих обставинах. Із них 38 – зазнали різних видів насильства, 944 – проживають у сім’ях, де батьки або особи, які їх замінюють, ухиляються від виконання своїх обов’язків, 10 – систематично залишають місце постійного проживання.

«Соціальний захист дітям надають 3 центри соціально-психологічної реабілітації дітей. У закладах отримують допомогу діти, які з певних причин не можуть проживати в сім’ї, втратили батьків, зазнали насильства. У 2021 році соціальні послуги у центрах соціально-психологічної реабілітації отримали 209 дітей», – розповів Юрій Каліновський.

Начальник служби у справах дітейнагадав учасникам наради  основні вимоги законодавства щодо роботи з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, та звернувся з проханням своєчасно виявляти та контролювати будь-які прояви насильства над дітьми.

Начальник відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Сумській області Сергій ТАРАСЕНКО зазначив, що на сьогодні одним із завдань поліції є профілактика та проведення превентивної діяльності щодо попередження та недопущення проявів жорстокого поводження у дитячому середовищі.

«Основною проблемоюпоширення насильства в сім’ї є те, що більшість постраждалих не знають про свої права, що робити та куди звернутися. Крім того, дитина, яка була присутня під час вчинення насильства в сім’ї, є теж потерпілою,– відмітив Сергій Тарасенко.– Саме тому ми постійно проводимо профілактичну роботу у закладах освіти, поширюємо інформацію про гарячі лінії, контакти органів, до яких можна звернутися у випадку насилля. Працюємо з керівництвом навчальних закладів, батьками».

Також під час наради були обговорені питаннящодо запобігання та протидії насильству за ознакою статі, в учнівському середовищі, булінгу, спроб скоєння суїциду.

Довідково. Актуальність цієї теми підтверджує статистика. За 9 місяців 2021 року зафіксовано 12 спроб і випадків суїциду. Загинуло 6 дітей: 2 випадки скоєння суїциду через повішення (м. Суми, Кириківська cільська рада), 3 – нещасні випадки (Тростянець, Велика Писарівка, Садівська сільська рада), 1 – вбивство батьком (Глухів). По кожному випадку проведено службове розслідування.

Значна увага по виявленню дітей, які залишають місце постійного проживання, профілактики жорстокого поводження з дітьми приділяється під час проведення профілактичних рейдів «Діти вулиці», «Вокзал». У ході проведення 559 рейдів вилучено 100 дітей, із яких 19 – вилучено з вулиці, 81 – із сім’ї. Обстежено 1312 сімей, попереджено 523 та ініційовано притягнення до відповідальності 100 батьків. У результаті проведених заходів 59 дітей влаштовано до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, 13 – до закладів охорони здоров’я, 31 – повернено в сім’ю.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: