Як зрозуміти, що у дитини проблеми з промовою

04.11.2021

Поки дитина маленька, її невиразний лепет і сюсюкаюче мовлення розчулює батьків до глибини душі. Але як тільки малюку виповнюється 3-4 роки, важливо звертати увагу на його дикцію і при будь-яких порушеннях в терміновому порядку шукати логопеда. Цей фахівець займається комплексною діагностикою, виправленням і профілактикою мовних дефектів. Знайти логопеда в Києві можна не виходячи з будинку. Виберіть репетитора з корекції мовлення з урахуванням ваших вимог і побажань в онлайн-режимі. Заняття будуть проходити дистанційно, у зручний для вас час і в комфортній обстановці.

Ознаки порушень мовлення 

Про наявність проблем з промовою свідчать наступні ознаки: 

до 1 року – якщо у дитини немає гуління і лепету, він не вимовляє повторювані склади (“бубу”, “мама”, “диди”, “тата”);

1-2 роки – малюк взагалі не говорить;

2-3 роки – якщо дитина все розуміє, але майже не вимовляє зрозумілі слова, при цьому активно видає звуки і говорить на “своїй” мові;

4-6 років – якщо у дитини невиразне мовлення, звуки нечіткі і змащені, вона не підтримує бесіду і не відповідає на прості запитання, вважає за краще мовчати;

від 6 років – якщо дитина неправильно вимовляє будь-які звуки (“р”, “л”), заїкається, запинається, не може скласти просту розповідь по картинці, не вміє говорити розгорнутими реченнями.

Перший раз рекомендується показати дитину логопедові у віці 3 років – не пізніше. Якщо є відхилення від норми, то можна раніше. Після 3 років і далі бажано відвідувати логопеда щорічно, якщо є навіть щонайменші приводи для звернення. Так можна своєчасно виявити патологію і вжити заходи по її усуненню.

Основні види дефектів мовлення

До найбільш поширених мовних порушень відносяться:

Афонія (відсутність голосу) або дисфонія (охриплість голосу). Патології розвиваються внаслідок місцевого ураження м’язів голосового апарату або центрів мови головного мозку.

Заїкання або логоневроз. Виникає через судом м’язів, що беруть участь у вимові. Мовлення переривчасте, дитина вимовляє звуки розтягнуто, не може з першого разу вимовити потрібне слово.

Дизартрія. Виникає із-за порушень іннервації м’язів. Малюк зазнає труднощі зі звуковими артикуляціями. Словниковий запас мізерний, мовлення позбавлене емоційного забарвлення. Захворювання призводить до порушень письма: нерівний почерк, букви різного розміру, повільне написання речень.

Дислалія. Вважається фізіологічною нормою для дітей молодше 5 років. Надалі дитина може неправильно вимовляти звуки, при цьому проблем зі слухом і мовним апаратом у нього немає.

Для корекції мовних дефектів логопед, як правило, використовує спеціальні ігри, комп’ютерні тренажери, набори предметів і карток, артикуляційну гімнастику. При виборі програми корекції фахівець враховує особові параметри конкретної дитини. Нерідко логопеди підказують батькам, на що треба звернути увагу і які вправи можна виконувати без допомоги репетитора.

Важливість занять з логопедом для дітей

Запам’ятайте головне: діагноз – не вирок, правильний своєчасний діагноз –  успішний старт на шляху до розвитку повноцінного мовлення. Багато дефектів можна усунути ще в дитинстві, а деякі успішно піддаються корекції у більш старшому віці. Від грамотного лікування залежить якість життя дитини в майбутньому. Мовні дефекти призводять до зниження соціальної активності, негативно впливають на вибір професії і розвиток особистості в цілому.

Чим довше батьки не звертаються за допомогою до логопеда, тим менше ймовірність вчасно виправити порушення мовлення. Коли дитина стає старше, пластичність його організму зменшується, зокрема це стосується психіки, моторики і артикуляційного апарату. Саме тому не можна нехтувати постійними оглядами невропатологів у ранньому дитинстві. При будь-яких підозрах на мовні дефекти необхідно звернутися до логопеда. Знайти репетитора з корекції мовлення в Києві, Львові та інших містах України не складе особливих труднощів, якщо скористатися базою фахівців. Лікар даст поради, які зроблять мовлення дитини ясним і чистим.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: