У школах Сумської громади відсторонили від роботи 20 нещеплених працівників освіти

09.11.2021

За словами очільниці міського управління освіти Антоніни Данильченко, у 40 школах Сумської громади загалом відсторонили 20 працівників, а у 38 садочках – 10.

З 8 листопада на Сумщині почали відсторонювати від роботи освітян і держслужбовців, які не мають щеплень від коронавірусу, без збереження зарплати. Як ідеться в наказі Міністерства охорони здоров`я, це обмеження триватиме, поки працівник не щепиться від COVID-19.

 За словами директорів сумських шкіл, серед відсторонених – технічні працівники (двірник, лаборанти, сторож) та один вчитель. Про те, як була організована процедура відсторонення працівників, та хто їх буде заміняти, директори шкіл розповідати відмовилися.

Як сказала на апартній нараді начальниця міського управління освіти і науки Антоніна Данильченко, наразі вакциновано 99% працівників шкіл і 98 % – у садочках. “Планували робити ще щеплення працівники нашої галузі, але таких було менше півсотні. Серед шести тисяч працюючих до півсотні не мали вакцинації”, – сказала Антоніна Данильченко.

Юрист Юрій Кондратенко каже: на сьогодні відсутні правові підстави для відсторонення працівників від роботи.

“Постанова Кабінету Міністрів 1236 в частині відсторонення працівників від роботи набула чинності тільки 8.11.2021 року. Тобто на сьогоднішній день можливо тільки попередити працівників. У відповідності до Кодексу законів про працю, це зміна істотних умов праці, якщо людину відсторонюють, не платять їй зарплату, в стаж не входять ці кошти – у цьому разі роботодавець зобов’язаний попередити за два місяці. Тому однозначно відсторонення – незаконне. Крім того, стаття 8 Міжнародної конвенції говорить про те, що це персональні дані, які не можуть поширюватись, і роботодавець жодним чином не може вимагати персональні дані про щеплення чи звернення працівника до медичної установи”, – сказав Юрій Кондратенко.

Джерело: suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: