На Сумщині у вагітних із коронавірусом почастішали передчасні пологи

09.11.2021

Передчасні пологи та кесарів розтин, за словами медичної директорки обласного перинатального центру Вікторії Краснокутської, – ці процеси почастішали у вагітних, які перехворіли на коронавірус.

Нині у їхньому центрі на першому поверсі облаштували відділення для таких пацієнток. Розраховано воно на 25 ліжок. Зараз там лікується 12 жінок. Максимально, за словами Вікторії Краснокутської, за потреби можуть розгорнути 50 місць.

“Жінок, які у нас перебували з коронавірусом, минулого року народило 26. При чому дуже високий відсоток, на що звертаємо увагу, – це дуже висока питома вага кесаревих розтинів. Тобто, на жаль, дуже часто пологи ускладнюються, і необов’язково це акушерська ситуація, а частіше за все це саме тяжкий перебіг захворювання. Ми цього року втратили одну пацієнтку, уже в післяпологовому періоді, вона поступила перед пологами, у терміні пологів. Народила – і дуже тяжкий перебіг був із розвитком респіраторного дистрес-синдрому. Це було на початку цього року. Минулого року у нас були втрати, на жаль, також неонатальні загибелі. Тобто не можна сказати, що для вагітних, для майбутніх дітей ковід безпечний”, – сказала медична директорка Сумського перинатального центру Вікторія Краснокутська.

Вагітних вакцинують за рекомендаціями ВООЗ і Міністерства охорони здоров’я. Як сказала Вікторія Краснокутська, у області наразі вакциновані 42 вагітні жінки.

“Вагітні щеплюються вакцинами мРНК. На території нашої країни це вакцина Pfizer або COMIRNATY, а також вакцина Moderna. Вона нині зайшла в Україну, наприкінці цього тижня ми її отримаємо. При призначенні вакцинації жінці все-таки лікар вирішує питання ризиків: який більший ризик буде – якщо жінка не щепиться чи якщо щепиться. При цьому оцінюються ризики інфікування. Якщо він високий через середовище, в якому вона постійно перебуває, то, звичайно, лікар схиляється до того, щоб рекомендувати щепитися”, – сказала заступниця начальника обласного управління охорони здоров’я Галина Хомета.

Серед тих жінок, які зараз перебувають у перинатальному центрі у відділенні для інфікованих або з підозрою на ковід (як вагітних, так і інфікованих), щеплених немає.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: