Стало відомо, чому річка Охтирка мала “аромат” каналізаційних стоків

11.11.2021

Охтирчани почали бити на сполох через забруднення русла річки Охтирка– від міської водної артерії йшов «аромат», немов з каналізаційного колектора. Дізнався про цю проблему й міський голова Павло  Кузьменко, який доручив начальнику інспекції з благоустрою розібратися в причинах даного явища.

Представники інспекції разом з її очільником Русланом Педько оглянули русло річки від парку поблизу «Кнєжі» до Дамби. Особливо прискіпливу увагу представники влади звертали на територію поблизу автомийок, розташованих по вул. Батюка та Шевченка. Чи вдалося виявити першопричину смороду та каламутності води в Охтирці, ми запитали у начальника інспекції з благоустрою Руслана Педька.

– Оглянувши русло річки незаконних врізок та викидів каналізаційних стоків ми не помітили. Натомість знайшли греблю, через яку виникав перепад води в 30-40 см за містком по вул. Шевченка. Через це вода застоювалася та була темно-фіолетового кольору з характерним неприємним запахом. Після того, як ми розібрали греблю, течія в річці активізувалася. Саме це посприяло тому, що ряска, яка заполонила русло в районі парку та містка Закоханих, почала зникати. Я задоволений тим, що вода в річці стала прозорішою та зник каналізаційний сморід.

Я кожного ранку, йдучи на роботу через пішохідний місток поблизу каскаду, звертаю увагу на нашарування мулу та ряски. Коли намагався його прибрати, то відчув характерний застійний сморід. Тож на мою думку, основною проблемою річки є захаращення її русла сміттям, яке носить не лише природній характер. Охтирчани часто використовують берег річки замість сміттєвого полігону. Однак є й гарні приклади. Мене приємно вразив стан прибережної території в районі вулиці Дикалова – русло розчищене, на березі також прибрані повалені дерева та гілки.

З наступного тижня в місті буде працювати спільна комісія разом з представниками Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області для проведення обстеження русла річки Охтирка. Також сьогодні були взяті повторно проби води працівниками обласної екологічної інспекції.

Маю намір створити карту русла річки, на якій буду відмічати проблемні місця, які потребують першочергової допомоги. Також пропоную всім бажаючим охтирчанам долучатися до цієї справи, надсилаючи мені на номер телефону 066-51-50-774 в месенджері Вайбер фото та адреси проблемних місць русла річки та стихійних смітників, необлаштованих територій. Будемо залучати працівників КП «Благоустрій», представників громадськості. Адже наша з вами задача не дати зникнути Охтирці з річкової мапи України.

Джерело: okhtyrka.online

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: