У Сумській ОДА запевняють, що тарифи на опалення мають залишитися для населення на рівні минулого року

12.11.2021

Чому люди у платіжках за тепло мають побачити тарифи саме минулого року – пояснили на брифінгу в Сумській ОДА.

Це питання було врегульовано наприкінці вересня під час підписання Меморандуму за участю всіх задіяних підприємств та організацій. Серед ключових пунктів Меморандуму – домовленість про безперебійність поставок газу, фінансова підтримка громад з боку держави для безперебійної роботи теплокомуненерго, а також домовленість, що місцева влада не буде підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду в цьому опалювальному сезоні.

Що зроблено державою, щоб не допустити підвищення тарифів в умовах зростання ціни на газ?

Для того, щоб забезпечити одну з найнижчих цін на газ для населення – 7420 гривень за тис. куб. м, було задіяно відповідні компенсаторні механізми. Різницю у тарифах теплопостачальним організаціям мають компенсувати місцеві громади.

А на допомогу громадам, у яких індекс податкоспроможності менше або дорівнює 0,9, передбачено державну підтримку за рахунок субвенції. Це дозволить покрити не менше 80% дефіциту підприємств теплової комунальної енергетики (ТКЕ) цих громад (з 4 кварталу 2021 року).

Також до місцевих бюджетів буде спрямовано додатково 4% ПДФО (податку на доходи фізичних осіб), які дозволять частково покрити різницю в підвищенні собівартості теплопостачання.

Серед кроків у допомогу місцевим громадам також передбачено 13,44% акцизного податку з виробленого в Україні пального та 13,44% акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального (відповідно до статті 64 Бюджетного кодексу України).

А чи будуть захищені малозабезпечені верстви населення?

Дієвою залишається також і система субсидій. Наразі в Сумській області 131 тисяча отримувачів субсидій. Для виплати житлових субсидій за жовтень в область надійшли 93 мільйони гривень. Тим, хто отримує субсидію у готівковій формі через банківські установи, кошти надсилаються на рахунки. Громадяни, котрі обслуговуються через поштові відділення, одержать субсидію у день виплати пенсії чи в інший обумовлений термін.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: