У Сумах триває суд щодо підготовки нападу на нардепів

12.11.2021

12 листопада в Зарічному районному суді Сум мали перейти до дебатів у справі щодо підготовки нападу на нардепів. Адвокат підозрюваного Миколи Аліфанова Юрій Ломака висловився, що є підстави для закриття провадження.

“Супровідний лист прокуратури Сумської області датований 1 липня 2020 року, але на ньому мається відбиток печатки, що документи надійшли до суду 3 липня. Тобто, фактично з пропуском строку, який визначений у цьому провадженні. На мою думку, зі сторони обвинувачення у досудовому розслідуванні було допущено порушення щодо своєчасного звернення до суду з обвинувальним актом”, – сказав Юрій Ломака.

Це, за словами адвоката, є підставою для закриття кримінального провадження.

Прокурор Жанна Коротких заперечила проти клопотання: “Я вважаю, що було дотримано строки досудового розслідування. Воно проводилося до 13 червня 2020 року. Саме в цей день було відкрито кримінальне провадження, відкриті матеріали кримінального провадження сторони захисту. 26-го завершено було ознайомлення з матеріалами”.

“Якщо відповідальній особі надано на відправку, то вона обирає шлях: або вона встає і несе його у суд, або відправляє поштою. Відомостей про те, що цей обвинувальний акт направлено поштою, у мене немає. То скажіть мені, будь ласка, яким чином було доставлено до суду відповідний обвинувальний акт”, – сказала суддя Ірина Клімашевська..

Прокурор не мала відповіді на запитання судді, тож має підготувати інформацію на наступне засідання 18 листопада.

Інформація про те, що народного депутата України Михайла Ананченка побили невідомі, з’явилася ввечері 15 грудня 2019 року на його сторінці у Facebook. Він пов‘язав цей напад зі своєю політичною діяльністю, а саме з тим, що він мав голосувати за законопроєкт «Про ринок землі».

16 грудня СБУ повідомила, що це була спецоперація, аби попередити замах на двох нардепів від «Слуги народу». Підозрюваним виявися голова Сумської обласної організації ВО «Свобода» Микола Аліфанов.

Суд у справі замовлення побиття двох народних депутатів розпочався 31 липня 2020 року.

Миколу Аліфанова звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу: підготовка і співучасть у злочині, та погроза або насильство щодо державного діяча. За останньою передбачено позбавлення волі до семи років.

Джерело: suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: