До Лебединського художнього музею повернулися експонати після реставрації

13.11.2021

Після тривалої реставрації до Лебединського міського художнього музею імені Б.К. Руднєва повернулися п’ять живописних робіт, зокрема, Оболенський «Портрет О.І. Григорова» (поч. ХІХ ст.), робота невідомого художника «Портрет М.А. Іваненка» (друга чверть ХІХ ст.), робота невідомого художника «Переписувач» (кінець ХІХ ст.), Следзінський В.О. «Портрет Добросельської М.Г.», 1880 та Кричевський В.Г. «Квітка гарбуза», 1931. Реставрація проводилася на базі Національного науково-дослідного реставраційного центру України в місті Києві.

Слід відзначити, що три із п’яти робіт: «Портрет О.І. Григорова» (поч. ХІХ ст.), «Портрет М.А. Іваненка» (друга чверть ХІХ ст ), «Переписувач» (кінець ХІХ ст.), у зв’язку із вкрай важким їх станом жодного дня не експонувалися. Більше ста років вони пролежали у фондовому сховищі музею. І лише в 2019 році були передані на реставрацію, що тривала більше двох років. Більше року також реставрували роботи Следзінського В.О. «Портрет Добросельської М.Г.», 1880 та Кричевського В.Г. «Квітка гарбуза», 1931.

Виконали реставрацію художники-реставратори олійного живопису вищої кваліфікаційної категорії Анастасія Черниченко «Портрет Добросельської М.Г.»), Вероніка Грабовець («Квітка гарбуза»), художник-реставратор І категорії Дарія Цитович («Переписувач»), Катерина Коваль («Портрет О.І. Григорова» та «Портрет М.А. Іваненка»).

Реставраторами проведено комплекс консерваційних та реставраційних заходів, в тому числі фізико-хімічні дослідження фарб, білил та грунту. Також були зведені розриви та проколи полотна, проведено укріплення фарбового шару з грунтом та основою, видалення всіх пилових та інших забрудників, проведено коригування реставраціних грунтовок. Полотна натягнуті на нові підрамники, дубльовано їх окрайки. В місцях втрат авторського фарбового шару і грунту, підведено реставраційний грунт. Місця втрат тоновані в тон авторського живопису. Полотна покриті захисним шаром лаку. Їм надано експозиційного вигляду.

10 листопада 2021 року відреставровані картини прибули до Лебединського міського художнього музею імені Б.К. Руднєва. Дві із них: «Портрет Добросельської М.Г.» та «Квітка гарбуза» повернулися до постійної музейної експозиції (експонуються у залах №3 та №7). Щодо інших трьох робіт – «Портрет О.І. Григорова» (поч. ХІХ ст.), «Портрет М.А. Іваненка» (друга чверть ХІХ ст.) та «Переписувач» (кінець ХІХ ст.), то вони будуть представлені відвідувачам музею лише після виготовлення рам та відповідного їх оформлення. У зв’язку з тим, що роботи за понад сторічну історію музею жодного дня не експонувалися, у них відсутні будь-які рами, тому музей звертається до благодійників із проханням допомогти.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: