Шкільний громадський бюджет у Сумах: як і на що можна отримати кошти?

15.11.2021

Реалізувати власні ідеї за гроші міського бюджету з 2022 року отримають можливість школярі Сумської громади. У міському бюджеті на це, за словами заступниці начальника міського управління освіти Олени Назаренко, планують передбачити 1 мільйон гривень.

Усе почалося з петиції

Аліса Лук’янова – авторка петиції про впровадження у Сумах шкільного громадського бюджету. Їі ідея набрала 256 голосів із 250 необхідних для розгляду петиції. Дівчина розповідає, що ідея виникла, коли вона брала участь у симуляційній грі “У шкурі депутата”, де школярі вивчають, як працює місцеве самоврядування.

“Три дні поспіль до нас приходили депутати, і я в кожного питала: де знайти учням гроші, аби реалізувати свої проєкти. І вже у третій день ми розглядали шляхи вирішення цієї проблеми, і нам сказали, що у деяких містах є така річ, як шкільний громадський бюджет. Мені хотілось, аби молодь знала, як правильно створювати проєкти, як щось змінювати у своїй школі”, – розповіла Аліса.

Однією з учасниць робочої групи по розробці шкільного бюджету стала Катерина Гром. Говорить, що має ідеї, які б вже хотіла втілити у життя. “Не вистачає тренінгів щодо лідерства, бувають випадки, коли діти хочуть щось робити, але вони соромляться. Можливо, якісь тести, який ти у команді, яку роль відіграєш. І хотілось це якось розширити”, – розповіла вона.

Скільки грошей можна отримати

У розробленому робочою групою і затвердженому міською радою положенні йдеться про розподіл проєктів на загальноміські та внутрішньошкільні. На втілення одного загальноміського проєкту передбачено не більше 100 тисяч гривень. На внутрішньошкільний – до 30 тисяч гривень, якщо в школі навчається понад 400 учнів 7-11 класів, і до 15 тисяч гривень, якщо в школі кількість учнів менша за 400.

За словами заступниці начальника міського управління освіти і науки Олени Назаренко, участь у конкурсі проєктів зможуть узяти 32 школи громади, – це ті, де навчаються учні середньої та старшої школи.

За словами Олени Назаренко, у бюджеті 2022 року на реалізацію ідей школярів запланували 1 млн грн. За включення їх до бюджету мають проголосувати депутати.

Які можуть бути проєкти

“Це є можливість реалізувати ідею в межах одного закладу. Це може бути придбання якогось оснащення, музичні інструменти, якщо вони хочуть створити групу, це може бути якийсь проєкт по STEM-освіті. Будь-яка ідея, яка їм цікава, а не нав’язана якоюсь там програмою або чимось іншим/ Якщо говоримо про загальноміський шкільний проєкт, то це ідея? яка може бути реалізована спільно декількома школами або ж всіма закладами освіти”, – розповіла вона.

На онлайн-зустрічі із представниками проєкту ради Європи “Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень” його керівник Володимир Кебало розповів, аби допомогти сумчанам із втіленням проєктів, наприкінці січня 2022 року планують провести серію тренінгів, під час яких навчатимуть школярів писати проєкти та складати кошториси.

“Шкільний громадський бюджет, дійсно, популярний у багатьох містах України, стрімко впроваджується, стрімко розвивається також і в європейських містах, з яких ми брали приклад. Це розвиток потенціалу дітей та молоді. Вони завтра стануть активними жителями, активними громадянами і будуть брати активну участь у суспільно-політичному житті, будуть активно йти на вибори”, – сказав Кебало.

Втілити у життя усі проєкти, які будуть відібрані, планують у наступному році. Сам конкурс проєктів, за словами Олени Назаренко, оголосять після навчання, яке організують представники Ради Європи.

Не менше трьох проєктів від школи

Процес запровадження шкільного бюджету в Сумах буде поступовим і не варто сподіватися, що одразу понад 30 шкіл включаться у процес, вважає координатор ГО “Сумська платформа реформ” Максим Корнієнко.

“Ми прописали в рамках цього механізму, що в рамках школи проєкт запуститься лише в тому випадку, якщо в школі буде забезпечено певну конкуренцію, тобто подано не менше трьох проєктів. Ми намагалися передбачити, щоб це не було використання школи як ресурсу”, – сказав він.

Що відомо

У Сумській громаді бюджет участі запровадили у 2016 році.

За словами начальника управління комунікацій та інформаційного забезпечення Сумської міської ради Андрія Моші, за три роки 2016 по 2018 серед допущених проєктів реалізували 48, чотири – залишаються нереалізованими.

У 2019 -2020 році конкурс проєктів не проводили.

У 2021 році мешканці громади подали 37 проєктів. На їх реалізацію необхідно 15,5 млн гривень. Зараз триває опрацювання цих проєктів у структурних підрозділах міської ради. Після того, аби проєкти реалізували, за них мають проголосувати мешканці громади.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: