Чому Сумська область «просідає» в наповненні екологічного фонду

16.11.2021

За словами заступниці голови облдержадміністрації Олени Бойко, екологічний фонд на регіональному рівні є одним із інструментів, який дозволяє вирішувати системні проблеми, що наразі існують в області, в тому числі проводити реконструкцію систем водозабезпечення. На Сумщині джерелами наповнення цього фонду є екологічний податок, збір за забруднення та інші джерела.

«Є підприємства, які сумлінно сплачують ці податки, але, на жаль, є й такі, які здійснюючи господарську діяльність і наносячи шкоду навколишньому середовищу, не вважають за потрібне компенсувати цю шкоду. І ми маємо проводити всі разом системну роботу, щоб податки сплачувались відповідно до діючого законодавства», − наголосила посадовиця під час розширеної наради.

Олена Бойко навела приклад сусідньої Чернігівської області, яка має значно менший промисловий потенціал, але обсяг фонду на Чернігівщині та Сумщині практично однаковий.

Заступник директора Департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської обласної державної адміністрації Ірина Кашпур повідомила, що у Сумській області грошових стягнень за заподіяну шкоду станом на 1 листопада цього року до обласного та місцевих бюджетів надійшло 1,283 млн грн, а в Чернігівській − 2,462 млн грн.

Є різниця і по ряду інших показників. Так, показники щодо обсягів викидів у двох областях практично однакові, але при цьому сплата екологічного податку станом на 1 листопада на Сумщині на 910 тис. гривень є меншою. За показником щодо розміщення відходів, в Сумській області цей показник удвічі більший, а ось сума сплаченого податку в нас лише на 3 млн більша, ніж у сусідній області (Сумська область − 10 млн грн, Чернігівська − 7 млн грн).

«Щоб розібратися, чому Сумська область «просідає» в наповненні екологічного фонду, ми проаналізували діяльність зерносушарних комплексів, молочнотоварних і свинотоварних ферм, − зазначила Ірина Кашпур. − Так, із 43 зерносушарних комплексів екологічний податок не сплачують 10 (9 із 10 взагалі не мають дозволів на викиди). Із 146 молочнотоварних і свинотоварних ферм 56 не сплачують податки (31 із 56 не мають дозволів на викиди)».

Заслухавши заступника директора обласного Департаменту захисту довкілля та енергетики, Олена Бойко підкреслила, що резерви для збільшення надходження коштів до екологічного фонду є. І вони немалі.

«Давайте залучати всі наявні в межах діючого законодавства можливості задля збільшення екологічного фонду, − закликала присутніх заступник голови облдержадміністрації. − Адже наповнення фонду дасть можливість реалізовувати потужні проекти в екологічній галузі Сумщини».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: