Жительки Сумщини можуть пройти безкоштовну мамографію

17.11.2021

Сумський обласний клінічний онкологічний диспансер закликає жінок пройти безкоштовну мамографію. Зробити обстеження можна без попереднього запису, за Е-направленням від сімейного лікаря або лікаря-спеціаліста. Процедура безболісна і займає лише 10 хвилин.

Рак грудей – найпоширеніший рак у жінок. Основна біда полягає в тому, що дуже багато пацієнток звертаються до лікаря вже на пізніх стадіях захворювання, коли шанси на повне одужання зменшуються. Суть ранньої діагностики раку молочних залоз у тому, що виявлені на початкових стадіях пухлини успішно лікуються і відсоток виживання після проведеного лікування дуже високий. Зверніть увагу, що у новоутворення у молочних залозах у багатьох випадках протікають безсимптомно і ніяк не турбують жінку.

Мамографія – це ефективний метод виявлення новоутворень у грудних залозах.

Що ж є цей метод?

Мамографія – це рентгенівське обстеження молочних залоз, за допомогою якого можна виявити пухлину грудей на ранній стадії, навіть ту, яку не вдається виявити лікарю-мамологу пальпацією.

Кому потрібна мамографія?

За відсутності скарг та захворювань молочних залоз першу мамографію рекомендується виконувати після 40 років. Також рекомендується проводити це дослідження одноразово у віці з 35 до 40 років. З 40 до 50 років необхідно проводити обстеження один раз на два роки. Після 50 років- щороку.

Як підготуватися до мамографії?

– Плануйте перевірку на період, коли ваші груди менш чутливі, в першу фазу менструального циклу, з 6 по 12 день від початку місячних. Візьміть із собою данні всіх попередніх досліджень щоб рентгенолог міг порівняти їх з новими знімками. У день обстеження не користуйтеся дезодорантами, антиперспірантами, кремами чи парфумами під пахви та на груди.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: