Бюджетні установи Сумщини через 10 днів можуть залишитися без газу

20.11.2021

На Сумщині понад двісті бюджетних закладів, які через зрожчання газу, мали розривати договори з попереднім постачальником газу і переходити до “Нафтогаз Трейдинг”. Саме його уряд уповноважив постачати соціальній сфері паливо у цьому сезоні за пільговою ціною. Термін на укладання договорів спливає 30 листопада.

Угроїдська школа – одна з тих, яка угоди поки немає. Її відвідують 205 учнів, нині вони вчаться дистанційно. З 22 листопада до закладу повернеться молодша ланка, форму навчання середньої та старшої мають вирішити у вівторок. Почали опалювати школу цьогоріч із запізненням у 19 днів.

“Опалювальний сезон розпочався невчасно, не 15 жовтня, як хотілося б нам, а нам підключили газове опалення 2 листопада. Діти не навчалися, діти були на канікулах, потім були на дистанційному навчанні. Педагогічні працівники працювали, хто міг, бо дистанційне навчання, якщо в них є змога працювати вдома – працювали й вдома, але також відвідували заклад”, – розповідає директорка Угроїдської школи Надія Стрюкова.

До 14 жовтня у місцевого відділу освіти, розповіла його керівниця, був договір із постачальником. Але через здорожчання газу, працювати за ним надавач палива відмовився. З того часу намагаються укласти договір з “Нафтогаз Трейдингом”.

“У нас централізована бухгалтерія і заклади не є автономними повністю, у частині бухгалтерській. То нами, як замовником – відділом освіти, було оголошено переговорну процедуру, скорочену переговорну процедуру. Після п’яти днів із дня її оголошення ми вже мали можливість укладати договір. Протягом 20 днів не надійшло договору, ми зверталися й електронною поштою і надсилали пакет документів, і передавали паперовий варіант”, – розповідає начальниця відділу освіти селищної громади Лариса Дерев’янченко.

Термін, до якого всі бюджетні заклади, зокрема й Угроїдська школа, мають укласти угоди з новим постачальником, спливає 30 листопада. Якщо договори не укладуть, з першого грудня газ їм не розподілятимуть.

“Сумигаз” розподіляє газ понад 400 бюджетним організаціям та установам Сумської області. Нині від платформи оператора газотранспортної системи України надійшла інформація, що 101 споживач бюджетної сфери отримує газ від постачальника “останньої надії” Нафтогаз. Що це означає? Що на цей момент у даних споживачів бюджетної сфери немає угоди з газопостачальником”, – пояснює речниця АТ “Сумигаз” Анастасія Шимаріна.

За словами речника “Нафтогаз Трейдинг” Віталія Матарикіна, вдень їх підприємство в середньому укладає до 300 таких договорів по Україні. Бувають проблеми через те, що подають не всі документи, зарано опублікувалися на Prozorro тощо. Від Сумщини вони чекали пакети документів від понад 200 бюджетних установ.

“Пакети документів надали 212, і три ми очікуємо, що ще подадуться. І опрацьовано практично всі документи. 95% вже можуть робити публікацію у системі Prozorro, а це прямий шлях до укладання договорів. Після публікації на Prozorro, ми десь п’ять діб чекаємо та укладаємо договір. День-два дається на те, щоб зареєструватися у реєстрі постачальника оператора газотранспортної системи”, – розповідає речник “Нафтогаз трейдинг” Віталій Матарикін.

Зі слів заступника директора обласного департаменту освіти Юрія Харламова, нині з опаленням усі заклади загальної середньої освіти в області. “У нас було проблемне питання по Груні. Нас поінформували, що на наступний день Грунська школа підключена до газу. По угодах там є питання, але люди працюють з постачальниками”, – додав Харламов.

Усього у Краснопільській селищній громаді 23 заклади освіти. Всі, крім Угроїдської школи, опалюються дровами. Як сказав С Віталій Матарикін, від селищного відділу освіти вони отримали документи – вони на розгляді.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: