Сумський експертно-технічний центр Держпраці продають за 18 мільйонів

24.11.2021

Сумський експертно-технічний центр Держпраці продадуть на електронних торгах. Стартова ціна – 18 млн грн. Аукціон має відбутись 3 грудня. Яке майно продають, чому і хто від цього може отримати зиск, а хто – ні?

Що це за центр, і хто тут працює?

Тетяна Бортник – завідувачка санітарно-технічної лабораторії. Зараз працює з електроаспіратором – це прилад для відбору проб повітря. Його можуть досліджувати на вміст шкідливих сполук. Жінка говорить, що до продажу майна підприємства ставиться з осторогою.

“Все залежить від того, хто буде власником. Чи це буде та людина, яка буде продовжувати займатися експертизою., або це буде далека від цього людина, якій це все буде просто не потрібно”, – каже Тетяна.

Її лабораторія атестована на 30 небезпечних для здоров’я речовин. Крім повітря, можуть досліджувати також рівень шуму, вібрації, з’ясовувати стан мікроклімату та потужність електромагнітного випромінювання. За висновками лабораторії, робітникам підприємств, які звернулись за дослідженням умов праці, можуть призначати додаткові виплати та пенсію за шкідливість…

У наступній лабораторії випробовують промислове обладнання на руйнування. Приміром, страхувальний пасок для висотних робіт упродовж 5 хвилин має витримувати навантаження у 400 кг – і не мати ознак пошкодження. Тестують його щопівроку. Для Андрія Римарєва, який працює фахівцем, дане дослідження може також стати останнім у цих стінах. “Не знаю, в мене слів немає. Шкода. Будемо до кінця, а далі видно буде”, – каже він.

Усього в експертно-технічному центрі працює 35 людей. За словами заступника керівника, Дениса Котлярова, середня зарплата –14 тис грн. До бюджету сплачують щороку 5-6 млн грн податків. Говорить: нині – вони єдині, хто може проводити такий спектр промислових досліджень. На його думку, продаж майна – не на користь.

“Наші замовники, звичайно, втратять, тому що зайдуть фірми з інших областей, виростуть витрати на транспортні відрядження, податки підуть в інші області. Навіть ми з вами втратимо, тому що ми всі живемо в цьому місті, у нас ліфти в багатоквартирних будинках. Хто буде контролювати їх технічний стан – не зрозуміло. На даний час ми займаємося усіма ліфтами в області”, – розповів Котляров.

Чому продають експертно-технічний центр Держпраці?

Рішення про продаж Центру ухвалили у 2020 році в уряді. Це – один з об’єктів малої приватизації. Продають цілісний майновий комплекс.

Ініціювало продаж управління праці, яке знаходиться в Києві, розповів в.о. начальника управління фонду Держмайна в Полтавській та Сумській областях Олександр Єфименко.

“Нежитлові будівлі й відповідні лабораторії для проведення відповідних експертиз, також входять до складу майнового комплексу гаражні приміщення, автомобілі. Для приватизації. Підприємством була проведена інвентаризація. Стартова ціна, яка буде виставлена на аукціоні, складає 18 млн грн”, – сказав він.

Сумський експертно-технічний центр – один із 23-ох, які виставлені на продаж по всій країні. Це – діючі підприємства Держпраці.

Першим з молотка пішов експертно-технічний центр у Черкасах – його продали у березні 2021 року. Придбало його за 4,5 млн грн київське ТОВ “АЙДЕНІС ТОРГ”. Згідно з інформацією Мін’юсту – основний вид діяльності товариства – торгівля.

Новий власник приєднав центр до свого підприємства, розповів заступник начальника регіонального відділення фонду держмайна по Київській, Черкаській і Чернігівській областях Олександр Кива.

“Умови продажу виконуються, підприємство працює, збережений колектив”, – сказав він.

Сумський центр продаватимуть на торгах 3 грудня. Аукціон відбудеться за умов, що новий власник не змінюватиме профіль підприємства протягом року та не звільнятиме на цей час працівників із власної ініціативи. Стартова ціна за майно – 18 млн грн. Якщо за першим колом охочих його придбати не буде, за місяць відбудеться наступний аукціон – із ціною вдвічі меншою.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
30.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині обстріляли 5 громад
30.04.2024 Найбільше диверсійно-розвідувальні групи фіксуються на Сумському напрямку — речник ДПСУ Демченко
30.04.2024 У Ромнах попрощаються із захисником Олександром Багметом
30.04.2024 На Сумщині було щонайменше два зіткнення з ДРГ
30.04.2024 У Шосткинській громаді триватиме робота з ремонту та благоустрою шкільних укриттів
30.04.2024 У Сумах за тиждень у перинатальному центрі Пресвятої Діви Марії народилось 25 дітей

Коментарі: