Сумські митники відповіли, куди “дівається” вилучена ікра, мобільні телефони і шуби

24.11.2021

Після складання протоколу про порушення митних правил вилучені товари, транспортні засоби передаються на склад митного органу та «чекають» рішення суду. Якщо судом прийнято рішення щодо конфіскації майна, то такі товари, транспортні засоби передаються до Державної виконавчої служби для подальшого розпорядження ними. Поряд з цим, ДВС передає конфісковане майно до Держпідприємства «Система електронних торгів арештованим майном» (СЕТАМ). За допомогою електронної платформи СЕТАМ Мін’юст продає активи боржників. У разі продажу конфіскату на аукціоні до державного бюджету зараховуються митні платежі.

В іншому випадку, якщо було винесене судове рішення про повернення власнику тимчасово вилучених товарів і транспортних засобів, то протягом 90 днів з дня набрання законної сили власник або уповноважена ним особа мають право забрати їх. В разі, якщо особа не звернулись до митниці протягом 90 днів, то дане майно переходить у власність держави та право розпоряджатися ним отримує митниця.

Одночасно, якщо товари, транспортні засоби були виявлені/знайдені під час митного контролю, та власник яких невідомий, то такий «безхоз» зберігається на складі митниці протягом 180 днів, після чого майно переходить у власність держави та право розпоряджатися ним отримує митниця.

Товари, транспортні засоби, які перейшли у власність держави та право розпорядження якими отримала митниця, а також товари, що швидко псуються або мають обмежений термін зберігання, підлягають реалізації на електронних аукціонах (https://prozorro.sale/), а у випадках, передбачених законодавством, – безоплатній передачі у володіння і користування або переробці, утилізації чи знищенню згідно рішення Комісії митниці з питань розпорядження майном, що переходить у власність держави.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: