На Сумщині спостерігається зниження захворювання на туберкульоз

26.11.2021

Про це зазначила заступник голови облдержадміністрації Олена БОЙКО під час засідання обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу та ВІЛ.

За інформацією медичного директора Регіонального клінічного фтизіопульмонологічного медичного центру Віталія ОЛЕЩЕНКА, про результативність фтизіатричної служби області свідчить зниження на 3% захворювання на туберкульоз порівняно з аналогічним періодом минулого року. На 15,9% також покращився показник ефективності лікування нових випадків захворювання на туберкульоз, в 1,2 рази знизився рівень невдалого лікування, а кількість випадків перерваного лікування зменшилася в 11,6 разів. Показник загальної захворюваності залишився на рівні минулого року – 25,2 на 10 тисяч населення.

Проте серед негативних факторів відмічається зниження майже на 31% випадків виявлення туберкульозу порівняно з минулим роком. У зв’язку із захворюванням на COVID-19 знизився рівень тестувань на туберкульоз, а відтак, зменшилася і кількість вперше виявлених інфікованих.

За словами Олени Бойко, наразі максимальна увага зосереджена на протидію поширення коронавірусної інфекції, проте такі соціально небезпечні захворювання як СНІД, туберкульоз та гепатит нікуди не поділися і, на жаль, можуть підступно вдарити по здоров’ю жителів області. В таких умовах слід зосередитися на зниженні показників невиявленості хворих на туберкульоз, максимально включити у процес первинну ланку медицини.

«Захворювання на COVID-19, безумовно, перетягло на себе багато ресурсів, особливо людських. Зараз лікарі первинної ланки максимально залучені у боротьбі з COVIDом. Проте, щоб не допустити валу інших соціально небезпечних захворювань і не гасити проблеми у пожежному режимі, сьогодні необхідно чітко відпрацювати алгоритм проведення швидких тестувань на туберкульоз із сімейними лікарями», – наголосила посадовець.

Так, у сімейних лікарів повинні бути повноцінно сформовані групи ризику, які підлягають обов’язковому щорічному обстеженню, і не лише рентгенологочіним методом, а й шляхом дослідження біоматеріалу. Крім того, сімейні лікарі мають проводити анкетування серед своїх пацієнтів, як того вимагає нормативна база. Це дозволить виявляти приховані симптоми туберкульозу у тих, хто не входить у групу ризику.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: