Сумська освітянка позивається до суду, бо її відсторонили від роботи

26.11.2021

У Сумах із 14-ти працівників освіти, відсторонених від роботи, бо не мають щеплення проти коронавірусу, одна працівниця позвалась до суду. Її справу слухатимуть 14 січня. У школі, де вона працювала, кажуть, що здивовані цим фактом, адже пропонували жінці варіанти, аби вона залишилась працювати.

У сумській початковій школі №11 з 8 листопада відсторонили від роботи двох працівників. Директорка школи розповідає, що люди відмовилися вакцинуватися. Тепер їх замінюють інші.

“Це обслуговуючий персонал, на пральні працює одна жінка, а одна працює помічником вихователя для дітей до 3-х років. Ми їх замінили іншими працівниками. Ми просто переставили деяких працівників, на пральні зараз працює одна, вона справляється, а для дітей до 3-х років ми поставили іншу людину”, – розповідає директорка закладу Тетяна Борисенко.

З її слів, новина про судовий позов, який подала одна з відсторонених працівниць, стала для неї несподіванкою. Бо обом правницям пропонували інший шлях, як розв’язувати проблему – надати відпустку, але жінка не погодилась

“Вона каже: “Я вакцинуватись не буду, а в мене є старша дитина, вона зараз на дистанційці, краще пишіть мені відсторонення від роботи, воно буде для мене краще, я збережу своє здоров’я і приділю увагу дитині”. Потім через тиждень я попросила її прийти, щоб знайти якісь шляхи, щоб вона працювала. Вона не з’явилась в навчальний заклад без пояснення, і зараз не бере телефон. Те, що вона подала до суду, для мене було повним сюрпризом”, – каже Тетяна Борисенко

Сама жінка не захотіла спілкуватись з журналістами. Її інтереси представляє адвокат Сергій Турченко. Вік каже, що випадки, коли особа може бути відсторонена від роботи, визначені у трудовому кодексі. Відсутності щеплення серед них немає.

“Чинне в Україні законодавство, зокрема, стаття 46 Кодексу законів про працю, частина 2 статті 12 Закону України про захист населення від інфекційних хвороб, визначає, що відсторонення осіб від роботи має бути здійснене в порядку, встановленому законом. Немає встановленого законом порядку відсторонення осіб, які не бажають проходити оці щеплення. Крім того, це щеплення від коронавірусу нині не є обов’язковим, згідно з законодавством”, – стверджує адвокат Сергій Турченко.

Є претензії й до процедури відсторонення, каже Сергій Турченко.

“Особу повідомляють, що вона буде відсторонена 5 листопада 2021 року, а сам наказ МОЗ №2153, на підставі якого начебто відбувається все це, набуває чинності лише 8.11”, – говорить адвокат.

З його слів, крім скасування наказу про відсторонення і стягнення середнього заробітку за вимушений простій, вони вимагатимуть відшкодування моральної шкоди.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: