У Тростянці діє схема незаконного збагачення на землі?

28.11.2021

Родючі українські чорноземи так і приваблюють до себе чиновників та лихо-господарників, які хочуть набити свої кишені грошима, здійснюючи земельні махінації. Це ж Клондайк для не чистих на руку представників влади та  наближеного оточення. А коли ще й правоохоронні органи різко «втрачають» зір та слух, не вбачаючи факту порушення в очевидних справах, то коло замикається не на користь мешканців громади.

Про те, що в Тростянецькій громаді не досить прозора система виділення земельних ділянок, журналісту сайту «ОхтиркА online» розповів  заступник голови Охтирської райради Валерій Партала:

“Після отримання органами місцевого самоврядування від держави права на розпорядження землею сільськогосподарського призначення, посадовці Тростянецької міської ради на чолі з мером Юрієм Бовою перетворили земельну сферу у найбільш корумповану, зловживаючи отриманим правом з метою особистого збагачення. Більше того, Юрій Бова, перебуваючи у зговорі з депутатами від політичної партії «Сила людей», переважна більшість яких є його підлеглими, 22 липня 2021 року на сесійному засіданні прийняли рішення, якими надали дозволи на затвердження проектів землеустрою, зміну цільового призначення та надання у власність земельних ділянок загальною площею 20 га. Дані рішення на сесії були проголосовані у пакеті з іншими земельними питаннями, що унеможливило конструктивне обговорення їх окремих  пунктів.

Провівши аналіз вищезгаданих ділянок було встановлено, що вони надаються з метою легалізації здійсненого раніше самозахоплення. Адже земля була засіяна без будь-яких правовстановлюючих документів навесні. Тому з метою легалізації збіжжя були прийняті відповідні рішення. Але й тут не все так гладко. Є інформація, що земельні ділянки передані близьким родичам посадовців та підставним особам, які навіть не знають  про її фактичне місцезнаходження.

Тому я ще 2 серпня звернувся до Служби безпеки України, Територіального управління Держбюро розслідувань, Сумської обласної прокуратури, ГУ Нацполіції у Сумській області, ГУ Держгеокадастру України зі зверненням про вжиття невідкладних заходів реагування, внесення відомостей до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань та проведення перевірки рішень по землі, прийнятих Тростянецькою міськрадою. Проте жодної відповіді на своє звернення я до сих пір не отримав, а вже минуло понад 3 місяці», – зазначив Валерій Партала”.

На минулому засіданні  постійної мандатної комісії, з питань депутатської етики, регламенту, правопорядку та територіального устрою під головуванням очільника профільної комісії Володимира Книги та за участю заступників голови райради Юрія Слабоспицького та Валерія Партали, одним із питань порядку денного було заслуховування інформації представників відділу поліції м. Тростянець та ГУ Держеокадастру у Сумській області стосовно самозахоплення вищезгаданих тростянецьких  ділянок.

Присутній на комісії начальник Тростянецького відділення поліції Володимир Богачов проінформував присутніх, що за деякі земельні ділянки сплачені до бюджету громади штрафи, інші вже узаконені та знаходяться у приватній власності. І той факт, що землі були засіяні без дозвільних документів, правоохоронця не бентежить. Також у ході комісії було з’ясовано, що справа по самовільному захопленню земельних ділянок все-таки була відкрита та занесена до відповідного реєстру, однак за відсутності складу злочину була закрита. І поліціянтам не вдалося встановити, хто саме ще навесні засіяв тростянецьку землю соєю, кукурудзою та соняхом аж до горизонту.

Оскільки  правоохоронні органи спрацювали вкрай неефективно, члени профільної комісії  Охтирської районної ради вирішили звернутися до депутатів Сумської облради та посадовців Сумської ОДА, щоб зупинити земельне свавілля.

okhtyrka.online

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: