Громади Сумщини не в повному обсязі використовують кошти держсубвенцій

29.11.2021

Про це йшлося під час апаратної наради в Сумській облдержадміністрації.

Як повідомила учасникам апаратної наради тимчасово виконуюча обов’язки директора Департаменту фінансів облдержадміністрації Алла ЛИТВЯК, цьогоріч загальний обсяг офіційних трансфертів, що передбачені з державного бюджету місцевим бюджетам Сумської області, становить 4,5 млрд гривень. Це 20 субвенцій та 2 дотації (базова та на передані повноваження з утримання закладів освіти та охорони здоров’я). Крім того, 7 субвенцій мають перехідні залишки з минулих років, сукупно на 179 млн гривень. Таким чином, загальний «трансфертний ресурс» становить 4,7 млрд гривень, що більше третини видатків місцевих бюджетів регіону.

«Загалом рівень використання отриманих та перехідних субвенцій становить 80,9 % (освоєно 3 млрд гривень), показник прийнятний, проте мають місце ризики невикористання або використання не в повному обсязі за окремими трансфертами», – наголосила Алла Литвяк.

Зокрема, йшлося про необхідність підвищення темпів використання інтернет-субвенції, субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, субвенції на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості субвенції на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери тощо.

«Слід відмітити, що субвенції в кінці бюджетного періоду в порядку статті 57 Бюджетного кодексу України безповоротно підлягають поверненню до того бюджету, з якого вони отримані. Винятками є лише субвенція на дороги, освітня субвенція та субвенція на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами», – повідомила Алла Литвяк.

Заслухавши керівників структурних підрозділів облдержадміністрації щодо причини невикористання державних коштів, голова ОДА Дмитро Живицький наголосив, що державні кошти мають бути використані повною мірою, а об’єкти вчасно здані в експлуатацію. «У нас недостатньо коштів в обласному бюджеті для реалізації в області серйозних проектів. Тому субвенції з державного бюджету ми не маємо права не використовувати», – зауважив Дмитро Живицький. Протокольним дорученням за результатами апаратної наради він доручив головним розпорядникам коштів обласного бюджету рекомендувати сільським, селищним, міським головам посилити роботу щодо використання коштів субвенцій з державного бюджету в повному обсязі та недопущення їх повернення в кінці бюджетного року, крім випадків економії за фактом проведення закупівель та використання.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: